Fotolia_82284569_Subscription_XXL.jpg
31 lipca 2017

Ania Kurek dostała się na Wydział Business School  na uczelni  Imperial College  w Londynie. Będzie studiowała kierunek MSc Business Analytics, czyli po prostu Analitykę biznesową.

Fundacja Maspex:  Aniu – na samym początku nasze serdeczne gratulacje. Bardzo się cieszymy, że przed Tobą rok pełen nowych wyzwań i doświadczeń na londyńskiej uczelni.  Tym bardziej, że jako Fundacja Maspex dokładamy do tego cegiełkę. Opowiesz nam o sobie?

Jestem absolwentką studiów inżynierskich na AGH-u w Krakowie o specjalizacji Elektronika i Telekomunikacja. Profesjonalnie interesuję się rozwojem telekomunikacji i nowych technologii. Na ostatnim semestrze studiów oraz na chwilę po ich ukończeniu miałam okazję swoje zawodowe upodobania rozwinąć pracując w firmie Nokia, jako inżynier oprogramowania. Oprócz tego uwielbiam sport, w szczególności siatkówkę oraz tenis ziemny.  Pasjonują mnie również podróże i poznawanie różnych kultur.

Fundacja Maspex: Co będziesz studiować i co dzięki tym studiom będziesz mogła robić kiedyś w przyszłości?

Na pewno, jeśli myśli się o swojej przyszłości poważnie, takie studia otwierają wiele drzwi. Międzynarodowe doświadczenie i studiowanie na uczelniach najlepszych na świecie jest niezwykłym atutem dla rozwoju własnej kariery zawodowej.  Kierunek, jaki  ja wybrałam to „Business Analytics”, czyli Analityka Biznesowa. Chciałabym w przyszłości pracować jako analityk dla firmy konsultingowej lub IT, analizować ryzyko działań biznesowych, wskazywać szanse i zagrożenia różnych działań przedsiębiorstwa – chciałabym mieć duży wpływ i znaczący głos w działaniach firmy, poparty analizą i wizualizacją posiadanych danych. Kierunek ten należy do kierunków biznesowych, jednak każdy przedmiot jest bardzo techniczny – opiera się na zaawansowanej statystyce i probabilistyce, uczeniu maszynowym, analizowaniu „Big Data” oraz optymalizacji wielu procesów. Na tym właśnie polega jego specyfika i trudność. Ale dla mnie to po prostu pasja.J

Fundacja Maspex : Kiedy podjęłaś decyzję o tym, że chcesz studiować?

Swoją rekrutację na studia zaczęłam stosunkowo późno, bo dopiero  w marcu. Na większość kierunków można się rekrutować od listopada, ale mi zajęła trochę czasu decyzja o tym, aby spróbować. Tym bardziej się cieszę, że udało się spełnić moje marzenia i dostałam się na wymarzone studia. Imperial College to bardzo prestiżowa uczelnia, na którą co roku aplikuje mnóstwo osób z całego świata, więc konkurencja jest spora. Trzeba na pewno dużo czasu poświęcić na doszlifowanie wszystkich dokumentów. ale z pomocą  opiekunów z HelpLine Fundacji Maspex jest to dużo łatwiejsze.

W rekrutacji od samego początku pomagali mi opiekunowie HelpLine Fundacji Maspex– ich wskazówki są na prawdę bezcenne, a cała rekrutacja dzięki ich pomocy jest naprawdę dużo łatwiejsza.

Fundacja Maspex: Jak wyglądał w Twoim przypadku cały proces rekrutacji? Z pewnością Twoje rady mogą przydać się następnym aplikantom, którzy w przyszłym roku będą chcieli zdawać na studia zagraniczne.

Co trzeba zrobić, aby uruchomić swój proces rekrutacyjny? Otóż najpierw należy wejść na stronę internetową uczelni i wybranego kierunku a następnie założyć konto na portalu rekrutacyjnym.  Tam właśnie należy załączyć mnóstwo dokumentów m.in. CV oraz list motywacyjny - personal statement, dyplom ukończenia studiów oraz dane kontaktowe do dwóch osób, które będę wystawiać referencje aplikantowi – zazwyczaj jest to opiekun pracy licencjackiej/inżynierskiej i jakaś druga osoba z uczelni lub pracodawca, jeżeli kiedykolwiek takiego mieliśmy.  Opiekunowie HelpLine Fundacji Maspex w szczególności pomagają w pisaniu Personal Statement oraz CV – są to bardzo specyficzne formy w wydaniu brytyjskim, dlatego warto skorzystać z wiedzy i doświadczenia starszych kolegów :). Kiedy już uda się przejść etap aplikacji on-line i załączyć  wszystkie dokumenty następuje moment dość długiego oczekiwania na odpowiedź. Dla mnie było to aż 7 tygodni. Po tym czasie otrzymałam maila, iż przeszłam pomyślnie pierwszy etap rekrutacji i zostałam zaproszona na rozmowę przez aplikację podobną do Skype-a.  I dopiero po tej rozmowie otrzymałam bardzo miłego maila z uczelni z gratulacjami i informacją, że zostałam przyjęta na swoje wymarzone studia.

Redakcja: Jak zachęciłabyś swoich kolegów - dzieci naszych pracowników do tego, aby aplikowali na studia zagraniczne i uczestniczyli w procesie rekrutacji?

Program stypendialny Fundacji Maspex Maspeksu nie tylko pomaga finansowo podczas studió, ale zapewnia mentoring i pomoc przy aplikacji na studia magisterskie – na prawdę warto z tego skorzystać i serdecznie do tego zachęcam wszystkich, którzy rozważają taką możliwość. Jest to świetna okazja, aby rozwinąć swoje umiejętności i uczyć się od najlepszych profesorów oraz pośród bardzo zdolnych studentów z całego świata. Jest to również doskonała okazja do nawiązania międzynarodowych kontaktów i zaprzyjaźnienia się z osobami z odległych krajów.

***

Matej Murcko o swoich przygotowaniach do egzaminów i współpracy z HelpLine Fundacji Maspex opowiedział nam już na początku roku. Teraz już wiemy, że Matejowi również udało się dostać na studia. Kierunek, który wybrał to: Corporate Finance, w Cass Business School na City University of London.

Fundacja Maspex : Matej- cieszymy się, że udało Ci się spełnić twoje marzenia i już wkrótce rozpoczniesz studia w Londynie. Serdecznie gratulujemy. Kiedy zacząłeś w ogóle myśleć o tym, aby studiować zagranicą?

Moja podróż w kierunku wyższej edukacji rozpoczęła się zaraz po zakończeniu liceum i zdaniu matury. Zdecydowałem się wtedy  ubiegać o stypendium sportowe w Stanach Zjednoczonych i udało mi się zainteresować swoją osobą kilka uniwersytetów, które zaprosiły mnie na okres próbny. Jednakże wróciłem z mieszanymi uczuciami i nie byłem pewny, czy naprawdę chciałbym spędzić następne cztery lata tak daleko od domu, rodziny i przyjaciół. Po powrocie ze Stanów zdecydowałem się, że złożę dokumenty do  Programu Wiedzy Stosowanej na Uniwersytecie w Hadze I to była świetna decyzja.

Redakcja Maspex: Jaki kurs rozpoczniesz na londyńskiej uczelni?

Księgowość, finanse, planowanie, marketing, zewnętrzne raportowanie to zdecydowanie mój świat i to, co mnie pasjonuje, dlatego też chciałem w tym kierunku rozwijać się dalej i dlatego też wybrałem finanse w korporacji jako swój kurs na londyńskiej uczelni. Chciałbym zdobyć jeszcze bardziej zaawansowaną wiedzę a tym samym otworzyć sobie drzwi do świata finansów i księgowości.

Redakcja: Matej -  kiedy zdecydowałaś się na współpracę z naszą Fundacją i programem HelpLine i na aplikację na zagraniczne studia?

Gdy podjąłem decyzję o tym, ze chcę studiować zagranicą, to właśnie wtedy pojawiała się możliwość skorzystania z program HelpLine Fundacji Maspex. Dla mnie była to bardzo cenna możliwość. Otrzymałem mnóstwo wskazówek, jak powinienem przygotować swoje CV i list motywacyjny, aby były poprawne, zawierały wszystkie niezbędne elementy i były wyróżniające się dla ludzi, którzy będą mnie oceniać. Na każdym etapie tworzenia tych dokumentów mogłem skontaktować się z Fundacją i uzyskać odpowiednie informacje. Moje dokumenty były też sprawdzane i poprawiane. Dzięki temu miałem pewność, że są w 100% poprawne.  I dzięki temu  - udało się dostać na wymarzony kierunek. Już się cieszę i nie mogę doczekać nadchodzących wyzwań i doświadczeń.

***

Marcin Laskowski na jesieni rozpocznie swój kurs  na Imperial Collage w Londynie. Kierunek, który wybrał jest jednak zgoła inny.

Fundacja Maspex: Marcin – bardzo serdecznie gratulujemy ci dostania się na jedną z najlepszych uczelni w Europie. Opowiesz nam coś więcej o sobie?

Mogę o sobie powiedzieć,  że jestem gościem, który ma wiele  zainteresowań i pasjonuje się wieloma rzeczami. Poczynając od pływania, tenisa ziemnego,  piłki nożnej, grze na gitarze, a kończąc na projektowaniu, programowaniu robotów mobilnych, biomitetyce, a nawet psychologii. Skąd się to wzięło? Nie wiem, może dlatego że zawsze śmieję się do znajomych, że wszystkiego trzeba w życiu spróbować – żeby wiedzieć czego drugi raz nie robić J. Swoje studia inżynierskie ukończyłem na AGH w Krakowie na kierunku Mechatronic Engineering. Oprócz pasji, zainteresowań i studiów prowadzę swoją firmę  Laskowski Design i  jestem członkiem zespołu badawczo-rozwojowego w skład którego, wchodzą doktorzy AGH. Razem  współtworzymy innowacyjne produkty. To bardzo pasjonujące zajęcie.

Fundacja Maspex: Jesteś bardzo utalentowany. A  jaki kierunek wybrałeś na swoje studia zagraniczne i dlaczego właśnie ten?

Długo zastanawiałem się, jaki kierunek wybrać, ale po wielu rozważaniach  wybrałem Human and Biological Robotics na Imperial College of London. Kurs ten obejmuje bardzo ciekawe zagadnienia z dziedziny inżynierii, robotyki, mechatroniki oraz biologii. Widzę  w tym kursie bardzo duży potencjał mam nadzieję, że jest to przyszłość, która niedługo dotrze do niesamowicie szybko rozwijającej się Polski. Dodatkowo uczelnia Imperial jest jedną z najbardziej prestiżowych uczelni w Europie i na Świecie.

Fundacja Maspex: Jak w twoim przypadku wyglądał cały proces rekrutacji na studia?

Proces rekrutacji trwał bardzo długo, ale tylko i wyłącznie dlatego, że przygotowywałem się do niego bardzo skrupulatnie. Dla mnie największym wyzwaniem był test językowy, który musiałem zdać, żeby móc przystąpić do rekrutacji. Co prawda całe moje studia inżynierskie miałem po angielsku, jednak język mimo wszystko nie jest moją mocną stroną. Po zdaniu egzaminu z języka angielskiego IETLS, przygotowałem CV oraz Personal Statement . Mając komplet dokumentów złożyłem aplikację logując się w systemie rekrutacyjnym uczelni. Patrząc jednak z perspektywy przygotowania materiałów i dokumentów do całej aplikacji – to nie było łatwo, ale się opłacałoJ.

Fundacja Maspex: Co dadzą ci te studia? To znaczy co, dzięki nim będziesz mógł robić? Jakie drzwi ci otworzą?

Studia w Anglii przede wszystkim spowodują, że będę płynniej i swobodniej operował językiem angielskim, co podczas różnych prezentacji lub negocjacji jest bardzo ważne. Dzięki bogatszemu zapleczu laboratoryjnemu, będę miał również możliwość poznania nowoczesnych technologii, których nie ma jeszcze w Europie Środkowej. Będę mógł również poznać mechatronikę trochę z innej perspektywy - bardziej w sposób praktyczny. Bardzo ważne było dla mnie też to, aby uczelnia miała bardzo bliski kontakt z żywym przemysłem, ponieważ to pozwoli nawiązać współpracę z międzynarodowymi firmami.  Na pewno wzbogacę swoje umiejętności miękkie oraz poszerzę bazę kontaktów.

Fundacja Maspex:  Marcin, w tym roku jesteś jednym z trójki studentów, którzy dostali się w ramach Fundacji Maspex na studia zagraniczne i który otrzyma stypendium.  Jak zachęciłbyś inne dzieci naszych pracowników do tego, aby aplikowali na studia zagraniczne? Czy warto próbować?

Myślę, że Program Stypendialny Fundacji Maspex to niesamowita szansa do zwiększenia pewności siebie, uwierzenia we własne możliwości, poznania innej  kultury oraz zdobycia nowego spojrzenia na innowacje i technologie. Polska jest krajem, który obecnie rozwija się w niesamowitym tempie. To powoduje, że rośnie zapotrzebowanie na wykwalifikowaną kadrę zarządzającą. Studia w Anglii dają możliwość zdobycia potężnego doświadczenia oraz perspektywę wskoczenia na światowy poziom, jeśli chodzi o wiedzę z dziedziny przemysłu i biznesu. Gorąco zachęcam do spróbowania swoich sił, a  w razie jakichkolwiek pytań jestem otwarty na kontakt i pomocJ.