Domov > Aktuality > Prvý štipendent Nadácie s magisterským diplomom zo Španielskej univerzity!
15 júl, 2024
Prvý štipendent Nadácie s magisterským diplomom zo Španielskej univerzity!

Rok strávený v Španielsku prešiel rýchlo. Prvý semester bol veľmi náročný. Štúdie prebiehali výlučne v angličtine. Napriek tomu, že som tento jazyk dobre ovládala, prispôsobenie sa každodennému mysleniu a hovoreniu po anglicky mi zabralo trochu času. Po prvom príjemnom týždni zoznamovania, nasledujúce 4 mesiace, päť dní v týždni, od 9:00 do 18:00 (s malou obednou prestávkou) sme mali teoretické hodiny z troch tematických blokov: Chémia v priemysle, Chémia materiálov a Priemyselné a chemické výskumy. Tematické bloky zahŕňali celkovo až 41 predmetov. Teoretické prednášky boli vedené s osobitným dôrazom na chémiu materiálov, chémiu liekov, potravinársku chémiu, chémiu polymérov, ale aj predmety ako sú zásady zakladania vlastných firiem alebo písanie životopisov.

Kurzy na univerzite a prax

Všetky predmety končili zápočtami, v jednej z foriem vybraných prednášajúcim: kolokvium, prezentácia alebo referát. Počas týchto mesiacov bolo veľmi málo voľného času, hodiny boli dlhé a každý týždeň boli 2-3 zápočty, ktoré začali už v októbri.

Mojimi učiteľmi boli vedci z univerzity a chemici praktici (zamestnanci rôznych chemických firiem). Vďaka takémuto výberu učiteľov sa študenti oboznamovali nielen s teóriou, ale aj s pravidlami jej využitia v praxi, v priemysle. To nám umožnilo spoznať metódy výroby napríklad farbív, čistiacich prostriedkov, liekov alebo kapsúl s uzavretými účinnými látkami.

Po absolvovaní všetkých predmetov a získaní požadovaného počtu bodov sme mohli pristúpiť k laboratórnym prácam. Bol to menej intenzívny študijný obdobie. Kurzy boli vedené v menších skupinách a výrazne kratšie. Po každom takomto kurze v laboratóriu sme boli povinní napísať správu z vykonaného cvičenia a získaných výsledkov. Počas tohto obdobia sme intenzívnejšie využívali športové zariadenia, častejšie sa stretávali na študentských akciách alebo chodili na výlety.

Druhý semester však už znamenal prax vo vybraných firmách na území Španielska. Študenti z môjho odboru si mohli samostatne nájsť firmu a získať jej súhlas na prijatie na prax. Mohli tiež využiť prax ponúkanú univerzitou. Ja som si vybrala prvú možnosť.

Prax sa začala vo februári a trvala do polovice júla. Firma, pre ktorú som sa rozhodla, bola Zoetis – výrobca liekov a vakcín pre zvieratá. Je to známa americká spoločnosť s pobočkou v Španielsku, ktorá zamestnáva približne 250 ľudí. Výskum pre svoju diplomovú prácu som realizovala v laboratóriu kontroly kvality. Témou môjho projektu bola validácia analytickej metódy kvantitatívneho stanovenia zložky liekov metódou HPLC. Zamestnanci Zoetis boli veľmi milí a kolegiálni, vždy ochotní podeliť sa o svoje skúsenosti a rady, keď som to potrebovala. Počas praxe som si výrazne zlepšila španielčinu. Laboratórny výskum som ukončila s pozitívnymi výsledkami.

Obhajoba diplomovej práce

V septembri prišiel čas na obhajobu diplomovej práce, ktorú som musela spracovať, napísať a odovzdať školiteľovi do konca júla. Samotná obhajoba prebiehala veľmi podobne ako v Poľsku. Pred trojčlennou univerzitnou komisiou som mala prezentovať priebeh výskumu a jeho výsledky. Členovia komisie boli veľmi milí, čo veľmi uvoľnilo atmosféru. Prezentácia trvala asi 20 minút a ďalších 20 minút bolo vyhradených na otázky členov komisie. Keďže som bola na obhajobu práce dobre pripravená, odpovede na otázky členov komisie neboli problémom. Práca a jej prezentácia boli komisiou ocenené. Som rada, že úsilie, ktoré som do práce vložila, bolo uznané.

Získanie diplomu zahraničnej univerzity, ktorá sa v rebríčkoch Španielska vždy nachádza v prvej trojke najlepších univerzít v krajine, mi prinieslo veľkú spokojnosť a myslím si, že mi to pomôže pri hľadaní práce nielen v Poľsku, ale aj v zahraničí. Bol to rok tvrdej práce, ale myslím, že to stálo za to. Vďačnosť ľudí, ktorí ma obklopovali, spôsobila, že všetko, čo som si predsavzala, sa uskutočnilo bez väčších stresov. Ako zaujímavosť uvediem, že môj diplom bude podpísaný samotným kráľom Španielska. 🙂

Získala som aj ďalšie cenné, životné skúsenosti, ako napríklad samostatné hľadanie a prenájom bytu, podpisovanie zmlúv s dodávateľmi služieb, založenie účtu v španielskej banke, získanie pobytovej karty, čísla poistenia a vybavovanie ďalších každodenných záležitostí v cudzej krajine, v cudzom úrade a v cudzom jazyku. Na prvý pohľad jednoduché veci, ktoré však v cudzej krajine niekedy predstavujú veľký problém. Veľmi dôležité je, že som nadviazala nové priateľstvá a niekoľko španielskych priateľov ma počas prázdnin navštívilo v Poľsku. Nebudem skrývať, že som sa zamilovala nielen do Katalánska. Už niekoľko týždňov som veľmi šťastná manželka Katalánca.

Svojho manžela som spoznala pred niekoľkými rokmi na Erasme v Katalánsku, v meste Girona. Neskôr sa presťahoval do Poľska, ale život to zariadil tak, že sa po 2,5 roku musel vrátiť do Katalánska a my sme boli odkázaní na vzťah na diaľku. Takže štúdium v Barcelone a pomoc nadácie určite prispeli k tomuto manželstvu :), pretože vzdialenosť medzi univerzitou a jeho bydliskom (asi 100 km, a ešte bližšie k miestu praxe) už bola oveľa menej bolestivá a mohli sme sa stretávať častejšie 🙂

Prajem veľa šťastia všetkým tohtoročným štipendistom nadácie MASPEX, a tým, ktorí ešte zvažujú, či sa prihlásiť na budúci rok, hovorím, že to stojí za to. Je to príležitosť, ktorú by ste nemali premeškať.

Ešte raz ďakujem nadácii MASPEX za pomoc pri realizácii mojich snov. Bola to veľká životná skúsenosť.

Basia Łopieńska