Itthon > Hírek > Maspex Alapítvány Helpline Program – Hogyan működik és hogyan segíti a diákokat? Interjú Matej Murckóval. Egyik diákunk, munkatársaink gyermekei közül, mesél a külföldi egyetemi felvételi vizsgákra való felkészüléséről
27 jún, 2024

A Maspex Alapítvány HelpLine Programja keretében minden diák, aki külföldi tanulmányok iránt érdeklődik, egész évben kihasználhatja a szakértők tudását és kapcsolatba léphet velük. Az egyik ilyen diák, aki a HelpLine segítségét igénybe vette és külföldi tanulmányokra pályázik, valamint így nagy esélye van ösztöndíj elnyerésére, Matej Murcko – Valéria Murcková, a szlovákiai Maspex Slovakia Trade s.r.o. munkatársának fia. Matej mesélt nekünk arról, mit kell tennie ahhoz, hogy felvételt nyerjen az álmai egyetemére, milyen vizsgákat és dokumentumokat kell előkészítenie, valamint mennyi időt kell erre fordítania. Reméljük, Matej példája megmutatja, hogy minden lehetséges, ha valaki igazán akarja.

Maspex Alapítvány: Mikor kezdtél egyáltalán gondolkodni azon, hogy külföldön tanulj?

Matej Murcko: A felsőoktatás felé vezető utam közvetlenül a középiskola befejezése és az érettségi után kezdődött. Ezt követően nehéz döntést kellett meghoznom, amikor megpróbáltam összekapcsolni a futball iránti szenvedélyemet a továbbtanulás iránti vágyammal. Úgy döntöttem, hogy sportösztöndíjra pályázok az Egyesült Államokban, és sikerült is felkeltenem néhány egyetem érdeklődését, amelyek meghívtak próbajátékra. Azonban vegyes érzésekkel tértem vissza, és nem voltam biztos benne, hogy valóban távol szeretném tölteni a következő négy évet otthonomtól, családomtól és barátaimtól.

Maspex Alapítvány: És akkor mi történt? Tudtad, mi lesz a következő lépés?

Matej Murcko: Akkor döntöttem úgy, hogy jelentkezem a Hágai Egyetem Alkalmazott Tudományok Programjára. Mivel mindig is lenyűgözött a pénzügy világa, az ideális szak kiválasztása könnyű volt – Nemzetközi Pénzügyi Ellenőrzés és Menedzsment. A tanulmányaim utolsó évében úgy látom, hogy ez a döntés megváltoztatta az életemet és lehetővé tette számomra, hogy kijelöljem az utat, amelyen valóban járni szeretnék. A könyvelés, pénzügy, tervezés, marketing, külső jelentések és sok más kurzus lehetővé tették számomra, hogy megismerjem a terminológiát, mechanizmusokat, és ami még fontosabb, még jobban felkeltették érdeklődésemet a pénzügy világa iránt. Az első két év azonban kihívást jelentett, de nem adtam fel.

Maspex Alapítvány: Részt vettél-e valamilyen gyakorlaton vagy szakmai gyakorlaton a tanulmányaid során?

Matej Murcko: Igen, természetesen. Tagja voltam az EY pénzügyi tanácsadó csapatának, valamint a YIT Szlovákia pénzügyi tervezési részlegének. Minden ilyen gyakorlat lehetőséget adott arra, hogy az egyetemen megszerzett tudást valós élethelyzetekben alkalmazzam. Ezt a két szakaszt életem legtanulságosabb és legigényesebb tapasztalatainak tartom. Már akkor, ezen a ponton tudtam, hogy szeretnék felvételt nyerni Európa legjobb egyetemeire. Szeretnék még fejlettebb tudást szerezni, és ezzel megnyitni az ajtókat a pénzügy és számvitel világa felé, amiről nagyon álmodom.

Maspex Alapítvány: Mikor döntöttél úgy, hogy együttműködsz Alapítványunkkal és a HelpLine programmal?

Matej Murcko: Amikor meghoztam a belső döntést arról, hogy külföldön szeretnék tanulni, akkor nyílt lehetőségem a Maspex Alapítvány HelpLine programjának igénybevételére. Számomra ez egy nagyon értékes lehetőség volt. Rengeteg tanácsot kaptam arról, hogyan kell felkészíteni az önéletrajzomat és a motivációs levelemet, hogy helyesek legyenek, tartalmazzák az összes szükséges elemet és kitűnjenek a bírálók számára. A dokumentumok készítése minden szakaszában kapcsolatba léphettem az Alapítvánnyal és megfelelő információkat kaptam. Dokumentumaimat is ellenőrizték és javították. Így biztos lehettem benne, hogy 100%-ban helyesek. Sok információt kaptam arról is, hogyan zajlik a felvételi folyamat a külföldi egyetemeken. Biztos vagyok benne, hogy sikerül teljesíteni a kritériumaikat, és a Maspex Alapítvány segítségével valóra válnak álmaim.

Maspex Alapítvány: Melyik egyetemre szeretnél jelentkezni?

Matej Murcko: Az iskolák kiválasztása a tantervek alapján történt. Azok, amelyek leginkább felkeltették a figyelmemet, a következők: Cass Business School, London School of Economics, University of Warwick és Imperial College – mindegyik kínál vállalati pénzügyekkel kapcsolatos tanulmányokat különböző fakultatív lehetőségekkel.

Maspex Alapítvány: Mit kell tenned ahhoz, hogy felvételt nyerj?

Matej Murcko: Ahhoz, hogy felvételt nyerjek ezekre az egyetemekre, le kell tennem a GMAT vizsgát, amely egy adaptív számítógépes teszt, amelynek célja a hallgatók verbális és matematikai képességeinek ellenőrzése. Az elmúlt két hónapban intenzíven készültem erre a vizsgára, és remélem, hogy elérhetem a megfelelő eredményt, amely lehetővé teszi számomra, hogy felvételt nyerjek, majd megkapjam a Maspex Alapítvány ösztöndíját.

Maspex Alapítvány: Természetesen – nagyon sok sikert kívánunk neked, és szurkolunk!

Hogyan működik a HelpLine program?

Az előzetes konzultáció e-mailben történik, és célja a jelölt megfelelő irányítása:

• segítség az egyetemek és programok kiválasztásában,
  • a felvételi folyamat áttekintése az egyes egyetemeken,
  • esszék és önéletrajz tervezetének konzultációja,
  • segítség az ajánló személyek kiválasztásában,
  • hozzáférés a kérdéseket és válaszokat tartalmazó gyűjteményhez, amelyek mind a felvételi folyamatról, mind az Egyesült Királyságban való életről szólnak.

További kérdéseivel az alábbi címen kaphat tájékoztatást: info@fundacjamaspex.com.