Acasă > Actualități > Prima bursieră a Fundației Maspex despre studiile sale în străinătate!
15 iul., 2024
Prima bursieră a Fundației Maspex despre studiile sale în străinătate!

În acest an academic 2016/2017, Fundația Maspex a acordat prima bursă. Beneficiara acesteia este doamna Basia Łopieńska – fiica unuia dintre angajații companiei Maspex. Doamna Basia a început studiile la Universitatea Autonomă din Barcelona, specializarea: Chimie Industrială. Ne povestește mai jos despre primele impresii din Barcelona, campus și studii.

Mă numesc Basia Łopieńska și sunt bursiera din acest an a Fundației Maspex. Întotdeauna mi-am dorit să studiez în Barcelona, așa că le mulțumesc foarte mult tuturor celor care au contribuit la acordarea bursei, ceea ce a dus la împlinirea visurilor mele. Sunt fericită că datorită Fundației și bursei pe care am primit-o, pot studia ceea ce mă interesează, la una dintre cele mai bune universități care oferă această specializare.

De la începutul lunii septembrie, mă pot lăuda că sunt studentă la Universitatea Autonomă din Barcelona. Specializarea mea este MASTER IN INDUSTRIAL CHEMISTRY AND INTRODUCTION TO CHEMICAL RESEARCH. Sunt studii de masterat de un an (studiile de licență în Spania durează de obicei 4 ani, așa că studiile de masterat sunt mai scurte). La această specializare au fost acceptați în total 40 de studenți. La această specializare sunt disponibile două specializări: SPECIALIZATION IN ADVANCED CHEMICAL RESEARCH și SPECIALIZATION IN INDUSTRIAL CHEMISTRY. Eu am ales a doua specializare, adică Chimie Industrială. Studenții care intenționează să urmeze studii doctorale sau să lucreze în grupuri de cercetare în mediul academic aleg prima specializare. Această specializare îmi permite să cunosc metode analitice moderne care joacă un rol foarte important în controlul proceselor industriale, evaluarea calității materiilor prime și produselor, precum și în monitorizarea și protecția mediului. Voi avea posibilitatea să mă familiarizez cu capacitățile, funcționarea și utilizarea instrumentelor analitice unice cu care sunt dotate laboratoarele universității. Cursurile sunt conduse integral în limba engleză. Din septembrie până în decembrie, voi avea cursuri teoretice, adică prelegeri, care se vor încheia cu examene. Apoi, în ianuarie, voi participa la cursuri de laborator la universitate, iar din februarie vor fi realizate stagii în companie. Atunci fiecare dintre noi va trebui să efectueze cercetări pe baza cărora va scrie apoi lucrarea de masterat. Susținerea lucrării de masterat este programată de universitate pentru începutul lunii septembrie 2017.

Primele mele impresii atât despre Spania, cât și despre universitate și campus sunt foarte pozitive. Întâlnirea cu coordonatorul studiilor m-a încurajat. Oamenii de aici sunt extrem de amabili și deschiși, nimeni nu se grăbește, toată lumea are timp. Profesorii și studenții au o abordare complet diferit față de Polonia. Toți se adresează pe nume și nu se simte distanța profesor-student, care este adesea vizibilă în țara noastră.

Universitatea organizează diferite activități pentru studenții internaționali din diverse facultăți – prima săptămână la universitate este chiar săptămâna de acomodare. În primele zile am fost invitată la un prânz special, la care oameni din diverse țări au adus mâncăruri preparate de ei, tipice pentru țările lor. A fost o experiență foarte plăcută, care ne-a apropiat imediat pe noi, studenții.

În fiecare săptămână sunt organizate întâlniri în care localnicii vorbesc în spaniolă și engleză cu nou-veniții – asta îmi permite să îmi perfecționez limba spaniolă și să îi învăț pe spanioli engleza. Oamenii din anul meu se cunosc în majoritate din studiile de licență. Din afara Spaniei (în grupa mea) suntem doar eu și un coleg din Rusia. Credeam că nu va fi ușor, deoarece limba vorbită aici (Catalonia este o regiune autonomă a Spaniei) este cel mai adesea catalana. Din fericire, unii colegi și colege din grupă doresc să exerseze engleza și sunt bucuroși că au ocazia să vorbească cu cineva din străinătate în această limbă. De săptămâna viitoare, programul cursurilor va fi mai intens, așa că trebuie să mă apuc serios de învățat. Din octombrie, încep suplimentar un curs de catalană.

Campusul universitar în sine se află în localitatea Bellaterra, la aproximativ 20 km de centrul Barcelonei. Este imens! Te poți pierde, ceea ce deja mi s-a întâmplat. Pe teritoriul său circulă 6 linii de autobuz și există și o stație de tren. Orașul universitar este plin de verdeață. În timpul pauzelor, poți vedea mulți studenți făcând picnicuri pe peluze. Pe lângă clădirile facultăților, care sunt 14 la număr, și centrele de cercetare, găsim terenuri de fotbal, volei, baschet, precum și o piscină, terenuri de tenis, terenuri de padel și săli de sport. Fiecare student, pentru a putea folosi facilitățile sportive, este obligat să cumpere un abonament sportiv. Pe teritoriul universității se află, de asemenea: o școală de limbi străine, o școală de șoferi, biblioteci, bănci, poștă, magazine, baruri și alte servicii, cum ar fi o farmacie și un fotograf.

Barcelona în sine am vizitat-o de mai multe ori înainte de a veni la studii. Este un oraș cu o arhitectură foarte interesantă și multe locuri de vizitat. Orașul vechi cu străduțele sale înguste și numeroase baruri, faimoasa promenadă La Rambla, Plaza de Espanya cu spectacolele nocturne de fântâni, plaja Barceloneta, Parc Gϋell, biserica Sagrada Familia, stadionul FC Barcelona Camp Nou, piața La Boqueria cu diverse produse sunt doar câteva dintre atracții. Orașul este foarte bine conectat – are 11 linii de metrou. Pe 11 septembrie, în Catalonia se sărbătorește Diada Nacional de Catalunya, adică Ziua Națională a Cataloniei (este data capturării Barcelonei de către trupele Bourbonilor în 1714, în timpul războiului de succesiune – interesant este că acest eveniment a reprezentat o înfrângere pentru catalani). Au avut loc numeroase concerte aici, toate străzile au fost decorate cu steagurile Cataloniei. Catalanii au un puternic simț al patriotismului și identității naționale. Locuitorii acestei regiuni doresc să formeze propria țară și să se desprindă de Spania.

Aș dori să încurajez pe toată lumea să aplice la programul de burse al Fundației Maspex. Studiile în străinătate au multe avantaje. Te învață să te descurci în situații complet noi, într-un mediu nou. Îți oferă posibilitatea de a cunoaște oameni din diferite țări, culturile lor, bucătăria și tradițiile lor. Nicăieri nu poți învăța o limbă mai bine decât plecând în străinătate.

Vă salut din frumoasa Catalonia.

 Basia Łopieńska