Domov > Aktuality > Prvá štipendistka Nadácie Maspex o svojom zahraničnom štúdiu!
15 júl, 2024
Prvá štipendistka Nadácie Maspex o svojom zahraničnom štúdiu!

V tomto akademickom roku 2016/2017 nadácia Maspex udelila svoje prvé štipendium. Jeho príjemkyňou je pani Basia Łopieńska – dcéra jedného zo zamestnancov spoločnosti Maspex. Pani Basia začala študovať na Autonómnej univerzite v Barcelone, na odbore: Priemyselná chémia. O svojich prvých dojmoch z Barcelony, kampusu a samotného štúdia nám porozprávala nižšie.

Volám sa Basia Łopieńska a som tohtoročnou štipendistkou nadácie Maspex. Vždy som chcela študovať v Barcelone, preto veľmi ďakujem všetkým, ktorí prispeli k udeleniu štipendia, a tým k splneniu mojich snov. Som šťastná, že vďaka nadácii a štipendiu, ktoré mi bolo udelené, môžem študovať to, čo ma zaujíma, na jednej z najlepších univerzít ponúkajúcich tento odbor.

Od začiatku septembra sa môžem pochváliť, že som študentkou Autonómnej univerzity v Barcelone. Môj študijný odbor je MASTER IN INDUSTRIAL CHEMISTRY AND INTRODUCTION TO CHEMICAL RESEARCH. Ide o jednoročné magisterské štúdium (bakalárske štúdium v Španielsku zvyčajne trvá 4 roky, preto je magisterské štúdium kratšie). Na tento odbor bolo prijatých celkom 40 študentov. V rámci tohto odboru sú dostupné dve špecializácie: SPECIALIZATION IN ADVANCED CHEMICAL RESEARCH a SPECIALIZATION IN INDUSTRIAL CHEMISTRY. Ja som si vybrala druhú špecializáciu, teda Priemyselnú chémiu. Študenti, ktorí plánujú doktorandské štúdium alebo prácu vo výskumných skupinách v akademickom prostredí, si volia prvú špecializáciu. Tento odbor mi umožňuje zoznámiť sa s modernými analytickými metódami, ktoré zohrávajú veľmi dôležitú úlohu pri kontrole priemyselných procesov, hodnotení kvality surovín a výrobkov a pri monitorovaní a ochrane životného prostredia. Budem mať možnosť oboznámiť sa s možnosťami, činnosťou a obsluhou unikátnych analytických prístrojov, ktorými sú vybavené univerzitné laboratóriá. Výučba prebieha výhradne v angličtine. Od septembra do decembra ma na univerzite čakajú teoretické hodiny, teda prednášky, ktoré budú zakončené skúškami. V januári sa budem zúčastňovať laboratórnych cvičení na univerzite a od februára budú realizované praxe vo firmách. Vtedy každý z nás bude musieť vykonať výskum, na základe ktorého potom napíše diplomovú prácu. Obhajoba diplomovej práce je plánovaná univerzitou na začiatok septembra 2017.

Moje prvé dojmy zo Španielska, univerzity aj kampusu sú veľmi pozitívne. Stretnutie s koordinátorom štúdia ma veľmi povzbudilo. Ľudia sú tu mimoriadne milí a otvorení, nikto sa neponáhľa, všetci majú čas. Profesori a študenti majú úplne iný vzťah ako v Poľsku. Všetci si tykajú a nedá sa tu cítiť odstup profesor-študent, ktorý často v našej krajine vnímame.

Univerzita organizuje rôzne aktivity pre medzinárodných študentov z rôznych fakúlt – prvý týždeň na univerzite je práve zoznamovací týždeň. V prvých dňoch som bola pozvaná na špeciálny obed, na ktorý ľudia z rôznych krajín priniesli jedlá typické pre svoje krajiny. Bolo to veľmi milé zážitok, ktorý nás študentov okamžite zblížil.

Každý týždeň sa organizujú stretnutia, na ktorých miestni hovoria po španielsky a anglicky s cudzincami – umožňuje mi to zdokonaľovať sa v španielčine a učiť Španielov anglicky. Ľudia z môjho ročníka sa väčšinou poznajú z bakalárskeho štúdia. Mimo Španielska (v mojej skupine) som len ja a kolega z Ruska. Myslela som si, že to nebude jednoduché, pretože jazyk, ktorým sa tu hovorí (Katalánsko je autonómny región Španielska), je najčastejšie katalánčina. Našťastie niektorí spolužiaci chcú cvičiť angličtinu a tešia sa, že majú príležitosť hovoriť s niekým z cudziny v tomto jazyku. Od budúceho týždňa je rozvrh hodín už intenzívnejší, takže sa musím poriadne pustiť do učenia. Od októbra navyše začínam kurz katalánčiny.

Samotný univerzitný kampus sa nachádza v mestečku Bellaterra, asi 20 km od centra Barcelony. Je obrovský! Dá sa tu stratiť, čo sa mi už stalo. Na jeho území jazdí 6 autobusových liniek a je tu aj vlaková stanica. Univerzitné mestečko je plné zelene. Počas prestávok môžete vidieť veľa študentov, ktorí majú pikniky na trávnikoch. Okrem fakultných budov, ktorých je tu 14, a vedeckých centier tu nájdeme futbalové ihriská, volejbalové ihriská, basketbalové ihriská, bazén, tenisové kurty, kurty na hru padel, posilňovne. Každý študent, aby mohol využívať športové zariadenia, si musí kúpiť športovú kartu. Na univerzitnej pôde sa nachádza aj jazyková škola, autoškola, knižnice, banky, pošta, obchody, bary a ďalšie služby ako lekáreň či fotograf.

Samotnú Barcelonu som už niekoľkokrát navštívila pred príchodom na štúdium. Je to mesto s veľmi zaujímavou architektúrou a mnohými miestami, ktoré stoja za návštevu. Staré mesto s úzkymi uličkami a početnými barmi, slávna promenáda La Rambla, námestie Plaza de Espanya s večernou fontánovou show, pláž Barceloneta, Parc Güell, kostol Sagrada Familia, štadión FC Barcelona Camp Nou, trh La Boqueria s rôznymi produktmi, to sú len niektoré z atrakcií. Mesto má veľmi dobrú dopravu – premáva tu až 11 liniek metra. 11. septembra sa v Katalánsku oslavuje Diada Nacional de Catalunya, čo je Národný deň Katalánska (je to dátum dobytia Barcelony Bourbonmi v roku 1714 počas vojny o španielske dedičstvo – zaujímavé je, že toto podujatie predstavovalo porážku Kataláncov). Uskutočnili sa tu početné koncerty, všetky ulice boli ozdobené katalánskymi vlajkami. Katalánci majú silný zmysel pre vlastenectvo a národnú identitu. Obyvatelia tohto regiónu chcú vytvoriť vlastnú krajinu a osamostatniť sa od Španielska.

Chcela by som povzbudiť všetkých, aby sa uchádzali o štipendijný program nadácie Maspex. Štúdium v zahraničí má mnoho výhod. Učí vás vyrovnať sa s úplne novými situáciami v novom prostredí. Dáva možnosť spoznať ľudí z rôznych krajín, ich kultúru, kuchyňu a tradície. Nikde sa nenaučíte jazyk tak dobre, ako keď vycestujete do zahraničia.

Pozdravujem z nádhernej Katalónie.

 Basia Łopieńska