Domov > Aktuality > Štipendisti Nadácie Maspex: Matej Murcko
15 júl, 2024
Štipendisti Nadácie Maspex: Matej Murcko

Na otázky odpovedá Matej Murcko, syn Valérie Murckovej (Slovensko). Matej je absolventom City University of London – Cass Business School. Študoval odbor Corporate Finance.

Prečo si sa rozhodol pre štúdium v zahraničí?

Počas bakalárskeho štúdia v Haagu som dozrel k rozhodnutiu pokračovať v vzdelávaní mimo hraníc krajiny. Pokročilý program výučby mi umožnil rozvíjať vedomosti a myslenie na rôznych úrovniach, a nástroje dostupné na univerzite mi umožnili ich praktické uplatnenie. Medzinárodná skúsenosť, stretávanie sa s kultúrnou rozmanitosťou a alternatívnymi spôsobmi myslenia sa ukázali byť prelomové – práve to vo mne vzbudilo sebadôveru nevyhnutnú na prijatie akýchkoľvek výziev či projektov.

Aké boli najväčšie výzvy, s ktorými si sa stretol?

Počiatočné plány, najmä čo sa týka ubytovania, som realizoval s oneskorením. Miesta na bývanie v Londýne sú veľmi žiadané, čo ma prinútilo bývať ďaleko od univerzity, čo bolo komplikované. Avšak celý proces štúdia prebiehal bez problémov. Univerzita poskytla vynikajúcu podporu pre nových študentov, preto každému odporúčam venovať prvé dva týždne na aklimatizáciu v meste a na kampuse. Na záver dodám, že je dôležité byť finančne pripravený. Bakalárske alebo magisterské štúdium v západných krajinách, ako je Veľká Británia, sa spája s vysokými nákladmi na život, preto je dobré mať finančné zabezpečenie na nepredvídané okolnosti. Preto je taká cenná možnosť podpory ponúkaná Nadáciou Maspex.

Aké boli najväčšie výhody štúdia v zahraničí?

Pre mňa najdôležitejšie boli: ponorenie sa do cudzej kultúry, rozšírenie perspektív a zdokonalenie jazykových zručností. Toto všetko prispelo k rastu mojej nezávislosti, vyžadovalo samostatnosť a schopnosť zvládať nové situácie. Okrem toho sa ukázala byť neoceniteľná expozícia na akademickú rozmanitosť, študentské siete a samotná skúsenosť byť expatom v multikultúrnom Londýne.

Ako prebiehal proces prihlášky a prijatia na zahraničnú univerzitu?

Proces začal online prihláškou, kde si vyberiete študijný program a zadáte základné informácie. Zvyčajne sa vyžaduje priloženie motivačného listu a životopisu. Rozhodne stojí za to hľadať podporu v tejto záležitosti – dobre pripravený motivačný list a životopis môžu byť kľúčové pre rozhodnutie o prijatí. Vyžaduje sa znalosť jazyka, na čo som sa pripravil absolvovaním IELTS (test je dostupný vo väčšine veľkých európskych miest). Univerzita stanovuje úroveň, ktorú treba dosiahnuť, zvyčajne je to B2, často aj C1. Moje skúsenosti s prihláškou zahŕňali aj online rozhovor so zástupcom programu, čo bolo príjemné, nie je dôvod sa obávať.

Aké boli rozdiely medzi vzdelávacím systémom v zahraničí a tým na Slovensku?

Táto otázka je pre mňa trochu ťažšia, keďže som nemal skúsenosti so štúdiom na Slovensku. Z toho, čo viem, metódy výučby na niektorých slovenských univerzitách môžu pôsobiť zastaralo. Hodnotiaci systém sa výrazne líši; na Slovensku stále prevažujú subjektívne ústne skúšky, na rozdiel od objektívnych, štandardizovaných testov používaných v Holandsku či Veľkej Británii (s výnimkou prezentácií projektov).

Ako prebiehala tvoja kariéra? Čo robíš dnes?

Po štúdiách som sa vrátil na Slovensko a experimentoval som s rôznymi pozíciami, od finančnej kontroly, cez reportovanie, až po finančné analýzy v sektore nehnuteľností. Boli to neoceniteľné roky, počas ktorých som mal príležitosť čeliť výzvam, ktoré testovali moje vedomosti a zručnosti, a ukázali mi, ako sa teórie aplikujú v praxi. V súčasnosti som spoluzakladateľom a CFO v mojom startupe VINEWAY, ktorý sme vytvorili, aby sme zjednodušili spôsob objavovania, degustácie a užívania si vína prostredníctvom konceptu degustácie po pohároch. Moje štúdiá boli kľúčové, najmä počas rokovaní o financovaní s investormi venture capital a presviedčania ich k investícii.

Máš nejaké rady pre niekoho, kto tiež chce študovať v zahraničí?

Každému, kto váha pred rozhodnutím, odporúčam odvážiť sa a dôverovať svojim schopnostiam. Stojí za to porozprávať sa s absolventmi programu, ktorý vás zaujíma, môžete ich nájsť cez LinkedIn alebo stránky absolventov univerzít – pre mňa to boli neoceniteľné informácie. Spoznanie detailov programov, fakulty a možností po ukončení štúdií bolo veľmi užitočné. V prípade Londýna zvlášť odporúčam plánovať otázku ubytovania vopred – môže to byť problémové.