Domov > Aktuality > Štipendisti Nadácie Maspex: Karol Liszka
15 júl, 2024
Štipendisti Nadácie Maspex: Karol Liszka

Na otázky odpovedá Karol Liszka, ktorý v roku 2023 začal študovať na španielskej univerzite IESE Business School, University of Navarra, na odbore Master in Management.

Prečo si sa rozhodol pre štúdium v zahraničí?

Rozhodol som sa pre štúdium v zahraničí z troch hlavných dôvodov. Po prvé, fascinovala ma multikultúrnosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou života na zahraničnej univerzite. Nielenže to umožňuje rozšíriť naše vedomosti o svete, ale aj poskytuje možnosť stretnúť perspektívy, ktoré môžu úplne zmeniť náš svetový názor. Po druhé, chcel som zažiť inú kultúru krajiny. Nielen životný štýl, ale aj mentalitu, ktorá definuje, ako pristupujeme k problémom každý deň. Nakoniec, zahraničné univerzity často ponúkajú vyššiu úroveň vzdelania, nielen z hľadiska materiálu, ale aj z hľadiska profesorského zboru.

Aké boli najväčšie výzvy, s ktorými si sa stretol na začiatku štúdia?

Najväčšie výzvy na začiatku štúdia v zahraničí boli kultúrne rozdiely, najmä medzi Španielskom a Poľskom. Prispôsobiť sa novému prostrediu vyžadovalo flexibilitu a otvorenosť voči novým zvyklostiam. Deň a noc sa tu vnímajú úplne inak, rovnako ako prístup k dochvíľnosti. Okrem toho, miestna byrokracia má svoje vlastné pravidlá, niektoré požadované formality môžu byť mierne problematické bez znalosti jazyka, avšak ľudia sú vo väčšine prípadov nadšení pomôcť.

Aké sú podľa teba najväčšie výhody štúdia v zahraničí?

Podľa mňa najväčšími výhodami štúdia v zahraničí sú možnosť priameho zažitia inej kultúry, možnosť zažiť životný štýl, ktorý sa riadi úplne inými pravidlami. To nielen rozširuje perspektívy, ale aj umožňuje zdokonaliť sa ako osobnosť. Avšak, zo všetkého najväčšou výhodou je prístup k inovatívnemu prístupu k vzdelaniu. To nielen rozvíja mňa ako študenta, ale aj ako jednotlivca, otvárajúceho myseľ na rozmanitosť a novátorské metódy výučby.

Ako vyzeral proces prihlášky a prijatia na zahraničnú univerzitu?

IESE University of Navarra Business School má tzv. “rolling admissions policy”, čo znamená, že nemá konkrétny termín, kedy sa prijímanie prihlášok uzatvára. Prijímanie prihlášok prebieha až do naplnenia kapacity študentov. Univerzita ponúka voliteľné stretnutie, na ktorom sa dá dozvedieť viac o univerzite a samotnom prijímacom procese pred prihlásením sa. Potom sa vyplní online prihláška, v ktorej vyplníme naše údaje, informácie o doterajšom štúdiu, pracovné skúsenosti, odporúčania, odpovede na niekoľko esejí týkajúcich sa našich skúseností a charakteru a priložíme požadované dokumenty, ako sú výpis z univerzity, sken jazykového certifikátu (IELTS, TOEFL) a výsledky skúšky GMAT (alebo GRE). Univerzita však ponúka možnosť absolvovať ich vlastný test, ktorý je porovnateľný s GMAT. Potom v priebehu niekoľkých týždňov (celý proces zvyčajne trvá 4-6 týždňov) prebehne rozhovor s kandidátom a zástupcom univerzity, po ktorom dostaneme odpoveď o výsledkoch prihlášky.

Aký vplyv na tvoj profesionálny rozvoj majú štúdiá v zahraničí? Všímaš si už nejaké pozitívne signály?

Univerzita IESE kladie dôraz na podporu, sústrediac sa na skutočné pracovné problémy a pomoc pri hľadaní pracovných ponúk a osobného kariérneho plánu. To mi pomáha rozvíjať zručnosti potrebné na zvládanie výziev v biznise aj v každodennom živote. Nielenže vnímam hodnotu získaných vedomostí, ale mám priamy kontakt s Career Development Center (CDC), ktoré nás podporuje v procese prijímania a nájdenia našej kariérnej cesty. Navyše univerzita má veľmi aktívne platformy, kde máme prístup k pracovným ponukám z celého sveta vo firmách, ktoré majú záujem o absolventov práve nášho odboru.

Máš nejaké rady pre niekoho, kto tiež chce študovať v zahraničí?

Pre tých, ktorí by chceli študovať v zahraničí, moje rady sú predovšetkým dôkladný prieskum. Prieskum umožní zúžiť často ohromujúce množstvo ponúk a prispôsobiť odbor našim očakávaniam. Keď už máme aj improvizovaný zoznam univerzít, určite odporúčam nadviazať kontakt s absolventmi univerzity. Nielenže to môže pomôcť overiť, či je univerzita a odbor dobrým výberom, ale aj umožní bližšie spoznať kultúru univerzity. A nakoniec – neponáhľajte sa. Univerzít je mnoho a každá ponúka niečo jedinečné, oplatí sa dať si čas na malé rozpoznanie (hoci nie príliš dlhé, pretože platia určité termíny).