Domov > Aktuality > Štipendisti Nadácie Maspex: Anna Kurek
15 júl, 2024
Štipendisti Nadácie Maspex: Anna Kurek

Prečo si sa rozhodla pre štúdium v zahraničí?

Vždy som snívala o štúdiu v zahraničí. Zaujímali ma rôzne vzdelávacie systémy cudzích krajín, čítala som veľa článkov o zahraničných prestížnych univerzitách. Od detstva ma veľmi zaujímala veda, najmä matematika, fyzika a informatika. V Poľsku som začala štúdium inžinierstva na Akadémii baníctva a hutníctva v Krakove a bola som s nimi celkom spokojná, ale keď som sa dozvedela o štipendiách, ktoré poskytuje Nadácia Maspex a pomoci pri prihláškach na zahraničné univerzity, hneď som vedela, že to mi pomôže splniť môj sen o štúdiu na najlepších univerzitách na svete. Veľkou výhodou štúdia na top univerzitách je fakt, že všetci študenti sú veľmi angažovaní v štúdiu, atmosféra na učenie je veľmi povzbudzujúca – študenti si navzájom veľa pomáhajú a aj prednášajúci ponúkajú veľa pomoci. V takýchto podmienkach sa učenie stáva oveľa ľahším a príjemnejším a v kratšom čase sa dá určite veľa naučiť. Okrem toho, je oveľa ľahšie nájsť dobre platenú prácu po takomto štúdiu, pretože takmer všetky firmy rozpoznávajú tieto univerzity a vedia, že študenti z týchto univerzít sú veľmi bystrí a pracovití.

Aké boli najväčšie výzvy, s ktorými si sa stretla na začiatku štúdia?

Štúdium, na ktoré som sa rozhodla prihlásiť a na ktoré som sa dostala, je Business Analytics na Imperial College v Londýne. Myslím, že najväčšie ťažkosti, ktoré ma stretli, boli spojené so špecifickými modulmi, ktoré som si vybrala počas štúdia, medzi inými pokročilé strojové učenie a ekonometriu. Úroveň týchto predmetov bola veľmi vysoká a bolo ťažké v krátkom čase preštudovať všetok materiál potrebný na týchto predmetoch. Myslím, že v budúcnosti, aby som sa vyhla takýmto problémom, stojí za to sa trochu pripraviť na predmety vopred a mať už nejaký kontext k pokročilejším témam, ktoré sa vyučujú v takýchto moduloch.

Aké boli najväčšie výhody štúdia v zahraničí?

Výhod štúdia v zahraničí je množstvo. Po prvé, končí sa veľmi prestížna univerzita, ktorá je uznávaná zamestnávateľmi, čo poskytuje veľké výhody pri hľadaní dobre platenej práce priamo po škole. Ďalšou výhodou je fakt, že všetci študenti sú nadšenci daného predmetu, takže prostredie na učenie je veľmi povzbudzujúce. Veľmi pozitívnym a zaujímavým aspektom je tiež fakt, že študenti pochádzajú z rôznych krajín, takže sa dá naozaj veľa dozvedieť o rôznych kultúrach po celom svete, nadviazať medzinárodné priateľstvá a po štúdiu cestovať alebo navštevovať rodné krajiny našich nových priateľov.

Ako prebiehal proces prihlášky a prijatia na zahraničnú univerzitu?

Proces prihlášky na štúdium vo Veľkej Británii začína veľmi skoro, takže je možné sa prihlásiť aj rok pred začiatkom daného akademického roka. Požaduje sa certifikát znalosti anglického jazyka na pokročilej úrovni (IELTS, TOEFL, atď.). Ďalším dôležitým dokumentom je tzv. „Personal Statement“, kde odôvodňujeme, prečo sme najlepší kandidát na toto štúdium a ako nám pomôže v ďalšej kariére. K tomu sú potrebné dve referencie – od predchádzajúcich prednášajúcich alebo zamestnávateľov. Požaduje sa tiež výpis z bakalárskeho/inžinierskeho štúdia a minimálna známka z týchto štúdií – zvyčajne 4,5/5 (niektoré odbory akceptujú o niečo nižšie známky). Na mnohé odbory je tiež kandidát pozvaný na telefonický pohovor, kde sa mu kladú rôzne technické a netechnické otázky. Celý tento proces trvá niekoľko mesiacov.

Aké boli rozdiely medzi vzdelávacím systémom v zahraničí a tým v Poľsku?

Najvýraznejším rozdielom bolo angažovanie študentov. Väčšina platí školné z vlastných prostriedkov, takže sa naozaj snažia o štúdium a chcú zo štúdia vyťažiť čo najviac. Počas štúdia sa dostáva veľa pomoci od doktorandov a profesorov. V závislosti od univerzity je rok rozdelený na 3-4 niekoľkomesačné obdobia (na rozdiel od štandardných dvoch semestrov na poľských univerzitách). Študenti sú tiež veľmi angažovaní v mimoškolských aktivitách, takmer každý patrí do nejakého univerzitného klubu – či už vedeckého, športového, kultúrneho alebo jednoducho záujmového.

Ako prebiehala tvoja kariéra? Čo robíš dnes?

Ihneď po štúdiu som našla prácu v Londýne v spoločnosti zaoberajúcej sa financiami, kde som pracovala približne 4 roky. V súčasnosti už viac ako rok pracujem ako softvérový inžinier vo veľkej finančnej inštitúcii v Londýne. Absolvovanie štúdia na Imperial College of London bolo určite kľúčové pri získaní oboch týchto pozícií. Mnohé veci, ktoré som sa na štúdiu naučila, používam v práci každý deň – medzi inými analýzu dát a finančné vedomosti. Zamestnávatelia radi prijímajú vo Veľkej Británii absolventov Imperialu, pretože vedia, že študenti z tejto univerzity sú veľmi angažovaní.

Máš nejaké rady pre niekoho, kto tiež chce študovať v zahraničí?

Prihlás sa! Štúdium s tak angažovanými ľuďmi, ktorí si navzájom pomáhajú, je úžasným zážitkom. Rovnako kontakt s mnohými kultúrami z celého sveta je naozaj neopísateľný. Otvára to oči na svet. Kľúčovým aspektom prijatia na vysnívanú univerzitu je určite dobrý priemer zo štúdia prvého stupňa, ako aj dobre napísaný Personal Statement, pri ktorom pracovníci Nadácie Maspex veľmi pomáhajú. Veľmi dôležitým aspektom je tiež ukázať sa ako osoba angažovaná v nejakom hobby – či už športovom, alebo vedeckom. Akékoľvek dodatočné projekty alebo dobrovoľníctvo majú tiež veľmi pozitívny vplyv na prihlášku na zahraničné štúdium.