Domov > Novinky > První stipendistka Nadace s magisterským diplomem získaným na Španělské univerzitě!
15 Čvc, 2024
První stipendistka Nadace s magisterským diplomem získaným na Španělské univerzitě!

Rok strávený ve Španělsku uplynul rychle. První semestr byl velmi obtížný. Studia byla zcela vedena v angličtině. Přestože jsem tento jazyk dobře ovládala, přepnutí na každodenní myšlení a mluvení v angličtině mi zabralo nějaký čas. Po prvním příjemném týdnu seznamování nás čekaly další 4 měsíce, pět dní v týdnu, od 9.00 do 18.00 (s malou obědovou pauzou) teoretické přednášky ve třech tematických blocích: Chemie v průmyslu, Chemie materiálů a Průmyslový a chemický výzkum. Tematické bloky zahrnovaly celkem až 41 předmětů. Teoretické přednášky byly vedeny se zvláštním důrazem mimo jiné na chemii materiálů, farmaceutickou chemii, potravinářskou chemii, chemii polymerů, ale také na předměty jako základy zakládání vlastních firem nebo psaní životopisů.

Přednášky na univerzitě a praxe

Všechny předměty byly zakončeny zápočty v jedné z forem vybraných vyučujícím: kolokvium, prezentace nebo referát. Během těchto měsíců bylo velmi málo volného času, přednášky trvaly dlouho a na jeden týden připadaly až 2-3 zápočty, které začaly už v říjnu.

Mými učiteli byli vědci z univerzity a praktikující chemici (zaměstnanci různých chemických firem). Díky takovému výběru vyučujících se studenti seznámili nejen s teorií, ale i s principy jejího využití v praxi, v průmyslu. To nám dalo možnost seznámit se s metodami výroby mimo jiné barviv, čisticích prostředků, léků nebo kapslí s uzavřenými aktivními látkami.

Po absolvování všech předmětů a získání potřebného počtu kreditů jsme mohli přistoupit k laboratorním cvičením. Bylo to méně intenzivní období studia. Přednášky byly vedeny v menších skupinách a trvaly podstatně kratší dobu. Po každém takovém cvičení v laboratoři jsme museli napsat zprávu o provedeném cvičení a dosažených výsledcích. V tomto období jsme intenzivněji využívali sportovní zařízení, častěji se setkávali na studentských večírcích nebo jezdili na výlety.

Druhý semestr byl věnován praxi ve vybraných firmách na území Španělska. Studenti mého oboru si mohli sami najít firmu a získat její souhlas s přijetím na praxi. Bylo také možné využít praxe nabízené univerzitou. Já jsem si vybrala první možnost.

Praxe začala v únoru a trvala do poloviny července. Firma, pro kterou jsem se rozhodla, byla Zoetis – výrobce léků a vakcín pro zvířata. Jedná se o známou americkou firmu s pobočkou ve Španělsku, která zaměstnává přibližně 250 lidí. Výzkum pro svou diplomovou práci jsem prováděla v laboratoři kontroly kvality. Tématem mého projektu byla: validace analytické metody kvantitativního stanovení složek léků metodou HPLC. Zaměstnanci Zoetis byli velmi přátelští a ochotní, vždy mi pomáhali svými zkušenostmi a radami, kdykoli jsem to potřebovala. Během praxe se mi podařilo značně zlepšit svou španělštinu. Laboratorní výzkum jsem dokončila s pozitivními výsledky.

Obhajoba diplomové práce

V září pak nastal čas na obhajobu diplomové práce, kterou jsem musela vypracovat, napsat a předložit svému vedoucímu do konce července. Samotná obhajoba probíhala velmi podobně jako v Polsku. Před tříčlennou univerzitní komisí jsem měla prezentovat průběh výzkumu a jeho výsledky. Členové komise byli velmi přátelští, což hodně uvolnilo atmosféru. Prezentace trvala přibližně 20 minut a dalších 20 minut bylo vyhrazeno na otázky členů komise. Protože jsem se na obhajobu dobře připravila, odpovědi na kladené otázky nebyly problémem. Práce i její prezentace byly komisí oceněny. Jsem ráda, že úsilí, které jsem do práce vložila, bylo oceněno.

Získání diplomu zahraniční univerzity, která se v žebříčcích Španělska vždy umisťuje v první trojce nejlepších univerzit v zemi, mi přineslo obrovské uspokojení a myslím, že mi pomůže najít práci jak v Polsku, tak v zahraničí. Byl to rok tvrdé práce, ale myslím, že to stálo za to. Přátelskost lidí kolem mě způsobila, že vše, co jsem si předsevzala, bylo realizováno bez většího stresu. Jako zajímavost uvedu, že můj diplom bude podepsán samotným králem Španělska. 🙂

Získala jsem také další cenné, velmi životní zkušenosti, jako například samostatné hledání a pronájem bytu, uzavírání smluv s dodavateli energií, zřízení účtu ve španělské bance, kartu pobytu, číslo pojištění a vyřizování dalších každodenních záležitostí v cizí zemi, cizím úřadě a v cizím jazyce. Na první pohled jednoduché záležitosti, které však v cizí zemi někdy způsobují nemalé problémy. Co je nesmírně důležité, navázala jsem také nové známosti a několik španělských přátel mě navštívilo v Polsku během prázdnin. Nemohu také skrývat, že jsem se zamilovala nejen do Katalánska. Několik týdnů jsem velmi šťastnou manželkou Katalánce.

Mého manžela jsem poznala před několika lety na Erasmu v Katalánsku ve městě Girona. Přestěhoval se později do Polska, ale život šel tak, že se musel po 2,5 letech vrátit do Katalánska a byli jsme odkázáni na vztah na dálku. Studia v Barceloně a tedy i pomoc Nadace rozhodně přispěly k tomuto manželství, protože vzdálenost mezi univerzitou a jeho bydlištěm (cca 100 km a místo praxe ještě o něco blíže) byla již rozhodně méně bolestná a mohli jsme se častěji vídat. 🙂

Přeji všem letošním stipendistům NADACE MASPEX hodně úspěchů a těm, kteří ještě váhají, zda se přihlásit příští rok, vzkazuji, že to stojí za to. Je to šance, kterou nelze promarnit.

Ještě jednou děkuji Nadaci Maspex za pomoc při realizaci mých snů. Bylo to velké dobrodružství mého života.