Domov > Novinky > Program Helpline Nadace Maspex – Jak funguje a pomáhá studentům? rozhovor s Matejem Murckem. jeden z našich studentů, dětí našich zaměstnanců, vypráví o svých přípravách na zkoušky na zahraniční studia.
15 Čvc, 2024
Program Helpline Nadace Maspex – Jak funguje a pomáhá studentům? rozhovor s Matejem Murckem. jeden z našich studentů, dětí našich zaměstnanců, vypráví o svých přípravách na zkoušky na zahraniční studia.

V rámci svých aktivit Nadace Maspex vede program HelpLine. Navázali jsme spolupráci s nejlepší externí agenturou Ivy Poland, která bezplatně pomáhá studentům – dětem našich zaměstnanců s přípravami na podání přihlášky na zahraniční studia. Každý student, který má zájem o zahraniční studia, může po celý rok využít znalostí expertů a kontaktovat se s nimi.

Jedním z těchto studentů, kteří využívají pomoc HelpLine a podávají přihlášky na zahraniční studia, což jim dává obrovskou šanci na získání stipendia, je Matej Murcko – syn Valérie Murckové, která pracuje ve společnosti Maspex Slovakia Trade s.r.o. na Slovensku. Matej nám vyprávěl, co musí udělat, aby se dostal na své vysněné studium, jaké zkoušky a dokumenty musí připravit a kolik času tomu musí věnovat. Doufáme, že příklad Mateje ukáže, že všechno je možné, pokud to opravdu chcete.

Nadace Maspex: Kdy jsi začal vůbec přemýšlet o tom, že budeš studovat v zahraničí?

Moje cesta k vyššímu vzdělání začala hned po ukončení střední školy a složení maturitní zkoušky. Poté jsem musel učinit obtížné rozhodnutí, jak skloubit svou vášeň pro fotbal s touhou dále se vzdělávat. Rozhodl jsem se ucházet o sportovní stipendium ve Spojených státech a podařilo se mi zaujmout několik univerzit, které mě pozvaly na zkušební období. Nicméně jsem se vrátil se smíšenými pocity a nebyl jsem si jistý, zda opravdu chci strávit další čtyři roky tak daleko od domova, rodiny a přátel.

Nadace Maspex: A co potom? Věděl jsi, co dál?

Tehdy jsem se rozhodl podat přihlášku na Program aplikovaných věd na Univerzitě v Haagu. Protože mě vždy fascinoval svět financí, volba správného kurzu byla snadná – Kontrola a řízení mezinárodních financí. Nyní, když jsem v posledním ročníku bakalářského studia, mohu říci, že toto rozhodnutí změnilo můj život a umožnilo mi vytyčit si cestu, kterou bych chtěl skutečně jít. Účetnictví, finance, plánování, marketing, externí reportování a mnoho dalších kurzů mi umožnilo poznat terminologii, mechanismy a co je důležitější, ještě více mě to zajímalo o svět financí. První dva roky studia však byly výzvou, ale nevzdal jsem se.

Nadace Maspex: Účastnil ses během studia nějakých stáží nebo praxí?

Ano, samozřejmě. Byl jsem členem týmu finančního poradenství EY, oddělení finančního plánování YIT Slovensko, a každá z těchto stáží mi dala šanci využít znalosti získané na univerzitě v reálných životních situacích. Tyto dvě etapy považuji za jedny z nejvíce vzdělávacích a náročných zkušeností v mém životě. Ale už tehdy, v této fázi jsem věděl, že se budu chtít ucházet o přijetí na nejlepší univerzity v Evropě. Chtěl bych získat ještě pokročilejší znalosti a tím si otevřít dveře do světa financí a účetnictví, o čemž velmi sním.

Nadace Maspex: A kdy ses rozhodl pro spolupráci s naší Nadací a programem HelpLine?

Když jsem učinil vnitřní rozhodnutí, že chci studovat v zahraničí, objevila se možnost využít program HelpLine Nadace Maspex. Pro mě to byla velmi cenná možnost. Obdržel jsem spoustu rad, jak bych měl připravit svůj životopis a motivační dopis, aby byly správné, obsahovaly všechny nezbytné prvky a byly výjimečné pro lidi, kteří mě budou hodnotit. V každé fázi tvorby těchto dokumentů jsem mohl kontaktovat Nadaci a získat odpovídající informace. Moje dokumenty byly také kontrolovány a opravovány. Díky tomu mám jistotu, že jsou 100% správné. Obdržel jsem také spoustu informací o tom, jak celý proces přijímacího řízení na zahraničních univerzitách vypadá. Jsem si jistý, že se mi podaří splnit jejich kritéria a s pomocí Nadace Maspex se splní mé sny.

Nadace Maspex: Na kterou univerzitu bys chtěl podat přihlášku?

Výběr škol, na které bych chtěl podat přihlášky, vychází z jejich vzdělávacích programů. Ty, které mě nejvíce zaujaly, jsou: Cass Business School, London School of Economics, University of Warwick a Imperial College – všechny nabízejí studium v oblasti korporátních financí s různými volitelnými předměty.

Nadace Maspex: Co musíš udělat, abys se tam dostal?

Abych se mohl kvalifikovat na tyto univerzity, musím složit zkoušku GMAT, což je adaptivní počítačový test, jehož cílem je prověřit verbální a matematické schopnosti studentů. Poslední dva měsíce jsem se intenzivně připravoval na tuto zkoušku a doufám, že dosáhnu uspokojivého výsledku, který mi umožní kvalifikovat se na studium a následně získat stipendium Nadace Maspex.

Nadace Maspex: Samozřejmě, velmi ti to přejeme a držíme palce!

Jak funguje program HelpLine?

Úvodní konzultace prováděná e-mailem má za cíl správně nasměrovat uchazeče:

  • asistenci při výběru univerzit a programů,
  • prodiskutování přijímacího procesu na jednotlivých univerzitách,
  • konzultace esejů a návrhu životopisu,
  • pomoc při výběru osob poskytujících reference,
  • přístup k souboru otázek a odpovědí týkajících se jak přijímacího řízení, tak života ve Velké Británii.

Na veškeré další otázky lze získat informace napsáním na adresu: info@fundacjamaspex.com.