Domov > Novinky > Stipendisté Nadace Maspex: Barbara Łopieńska
15 Čvc, 2024
Stipendisté Nadace Maspex: Barbara Łopieńska

Barbara Łopieńska je první stipendistkou Nadace Maspex – v akademickém roce 2016/2017 začala studovat na Universitat Autònoma de Barcelona. Obor: Industrial Chemistry And Introduction To Chemical Research. Dnes pracuje ve farmaceutickém průmyslu.

Proč ses rozhodla studovat v zahraničí?

Od mé první návštěvy Španělska ve věku 19 let jsem věděla, že bych chtěla někdy přijít do Barcelony na delší dobu. V roce 2012 jsem využila studentské výměny v rámci programu Erasmus a odjela na jeden semestr do Girony, a hned po jeho skončení jsem se začala poohlížet po možnosti studovat chemii v angličtině v Barceloně. Našla jsem univerzitu s odpovídajícím oborem (průmyslová chemie) a když jsem se dozvěděla o stipendijním programu Nadace Maspex, rozhodla jsem se to zkusit. Myslím, že diplom ze zahraniční univerzity nás určitě odlišuje na polském pracovním trhu a v případě, že chceme zůstat v zahraničí, otevírá dveře do zahraničního prostředí.

Jaké byly největší výzvy, se kterými ses setkala?

Největší výzvou byla asi organizace života v cizím jazyce. Najednou bylo nutné najít bydlení, zařídit všechny formality, jako je účet v bance, smlouva o internetu – v mém případě ve španělštině. Ale brala jsem to jako výzvu a každá vyřízená záležitost mi přinášela uspokojení. Studování v angličtině bylo samozřejmě obtížnější než v polštině kvůli specifické terminologii. Přestože jsem v Polsku měla předmět „chemie v angličtině“, rozsah slovní zásoby byl omezený. Trávila jsem tedy více času překladem některých textů nebo prezentací. První semestr byl náročný kvůli velkému množství různých předmětů a zkoušek v krátkém čase.

Jaké byly největší výhody studia v zahraničí?

Myslím si, že studium v zahraničí nás učí otevřenosti, toleranci, jinému pohledu na svět a trpělivosti. Kromě obrovského množství znalostí a učení se jazyka poznáváme také jiné kultury. Je třeba vystoupit ze své komfortní zóny, což není vždy snadné. Musíme si poradit v nových situacích daleko od domova. To nás učí soběstačnosti a přestáváme se stydět mluvit cizím jazykem a dělat gramatické chyby, protože ty nakonec nemají význam. Malé úspěchy přinášejí hodně radosti. Je také zajímavé vidět jiný vzdělávací systém a porovnat ho s tím, co známe z naší země. Můžeme poznat zajímavé lidi z celého světa a navázat nové přátelství.

Jak probíhal proces přihlášení a přijetí na zahraniční univerzitu?

Všechny dokumenty, které jsem měla ze studia v Polsku (diplomy, dodatky s hodnocením a seznamem předmětů), musely být přeloženy do angličtiny a zaslány v příslušném termínu (online přihláška) na univerzitu. Na Autonomní univerzitě v Barceloně nebyly požadovány další dokumenty, jako je životopis nebo motivační dopis.

Jaké byly rozdíly mezi vzdělávacím systémem v zahraničí a tím v Polsku?

První semestr byl typicky teoretický. Měli jsme spoustu přednášek a cvičení a výuka trvala prakticky celý den (9:00-18:00 s přestávkou na oběd). Tři velké tematické bloky: „chemie v průmyslu“, „chemie materiálů“ a „průmyslový a chemický výzkum“ byly rozděleny na menší předměty, kterých bylo celkem asi 40. Všechny končily zápočtem formou prezentace, kolokvia nebo referátu. Určitě bylo více práce ve skupinách a prezentování výsledků před ostatními. Mými učiteli byli univerzitní pracovníci, ale také chemici pracující ve firmách, což se v Polsku spíše nestává. Se všemi vyučujícími jsme si tykali, což rozhodně zkracovalo odstup. Praktická část, zahrnující praxe v laboratoři na univerzitě, probíhala na konci prvního semestru, a půlroční praxe ve firmě, na základě které jsem psala diplomovou práci, v druhém semestru. V Polsku probíhají teoretické a praktické předměty současně.

Jak probíhala tvoje kariérní cesta? Co děláš dnes?

V rámci druhého semestru magisterského studia jsem absolvovala praxi v laboratoři kontroly kvality ve firmě, která vyrábí léky pro zvířata. Zaměstnanci firmy byli velmi milí a nápomocní. Po obhajobě diplomové práce jsem dostala nabídku práce v této firmě, kterou jsem přijala. Aktuálně pracuji ve španělské firmě vyrábějící vakcíny pro zvířata, analyzuji v laboratoři hotové výrobky a suroviny. Firma také vstoupila do světa medicíny pro lidi a vyrábí první španělskou vakcínu na Covid-19. Velmi ráda svou práci – je velmi různorodá, dynamická a nezahrnuje jen práci u počítače. Zahrnuje spolupráci s ostatními odděleními firmy.

Máš nějaké rady pro ty, kteří by chtěli také studovat v zahraničí?

Především se nebát 🙂 Vyučující jsou obvykle velmi pozitivně naladěni vůči studentům a vždy si na ně najdou čas, když je to potřeba. Zkušenost studia v zahraničí nás může mnoho naučit. Pokud tedy máte takovou příležitost, opravdu stojí za to využít program Nadace Maspex! Je to určitě šance na rozvoj i skvělé dobrodružství. Stojí za to připravit si dokumenty pro přihlášku v dostatečném předstihu, jejich překlady, zejména pokud má univerzita další požadavky. Stojí za to se předem informovat, jak to vypadá s bydlením na kolejích nebo pronájmem bytu. Často na internetových fórech můžeme již předem poznat své budoucí spolužáky, kteří jsou místní a hledají spolubydlící.