Domov > Novinky > Stipendisté Nadace Maspex: Marcin Laskowski
15 Čvc, 2024
Stipendisté Nadace Maspex: Marcin Laskowski

Tento rozhovor jsme vedli s Marcinem Laskowskim, absolventem oboru Human and Biological Robotics na Imperial College London.

Proč ses rozhodl studovat v zahraničí?

Rozhodnutí studovat v zahraničí nebylo spontánní. Vždy jsem se snažil rozvíjet se v nejlepším možném prostředí, a Imperial College London nabízí úroveň vzdělání, která je skutečně na světové špičce. Věřím, že vzdělání není jen o znalostech z knih, ale také o praktických zkušenostech, a zahraniční univerzity, zvláště tak prestižní jako Imperial, úzce spolupracují s byznysem a průmyslem. To umožňuje studentům získat cenné dovednosti již během studia. Navíc, pobyt v Londýně mi umožnil výrazně zlepšit odbornou angličtinu, což je v dnešní době neocenitelná hodnota. Rozšiřuje to obzory a otevírá dveře k větším možnostem v budoucnu. A nakonec, nelze opomenout prestiž spojenou se získáním titulu z tak renomované univerzity. To není jen důkaz mého odhodlání a vytrvalosti, ale také něco, co mě odlišuje a představuje přidanou hodnotu v mém životopise.

Jaké byly největší výzvy, s nimiž ses setkal?

Studium v zahraničí bylo pro mě nesmírně obohacující zkušeností, ale jako každé dobrodružství, nebylo bez výzev.

Jednou z prvních a nejintenzivnějších výzev byla moje první zkoušková období. Zahraniční univerzity, zvláště tak prestižní jako Imperial College London, mají velmi vysoké standardy hodnocení. Setkal jsem se s úrovní požadavků, která byla daleko nad tím, co jsem dosud znal. Objevování nových metod učení a přizpůsobení se specifikám zkoušek bylo obrovskou výzvou.

Navíc, tempo studia bylo tak koncentrované, že prakticky nezbylo místo na další projekty nebo práci. Zpočátku jsem doufal, že se mi podaří vést určité aktivity vedle studia, ale brzy jsem si uvědomil, že musím tyto záměry pozastavit, abych se mohl plně soustředit na vzdělání. Tato intenzita studia byla jak požehnáním, tak prokletím, ale naučila mě disciplíně, stanovení priorit a plnému nasazení pro stanovené cíle.

Jaké byly největší výhody studia v zahraničí?

Studium v zahraničí není jen o získávání znalostí na jiné univerzitě, je to zkušenost, která člověka formuje v mnoha směrech. První a nejzřetelnější výhodou je poznání zcela jiného stylu výuky. Na Imperial College London jsem se setkal s přístupem, který se soustředil na praktické dovednosti, kritické myšlení a neustálé hledání inovací. To mi otevřelo oči, jak mohou být znalosti předávány různými, poutavými způsoby.

Neméně důležité byly cenné vztahy, které jsem navázal. Studenti z různých koutů světa přinášejí rozmanité zkušenosti a pohledy, což obohacuje diskuze a umožňuje nahlížet na problémy z různých stran. Tyto vztahy, navázané během studia, často přerůstají v dlouhodobá přátelství nebo profesionální partnerství.

Nakonec, studium v zahraničí mi otevřelo dveře k mezinárodní kariéře. Mít diplom z renomované zahraniční univerzity dává výhodu na pracovním trhu a umožňuje cestovat a pracovat prakticky kdekoli na světě. Moje akademická zkušenost se tedy stala základem globálních možností v mé profesní kariéře.

Jak probíhal proces přihlášení a přijetí na zahraniční univerzitu?

Proces přihlášení a přijetí na zahraniční univerzitu byl jednou z nejnáročnějších, ale také nejvíce obohacujících zkušeností v mém vzdělávacím životě. Uvědomil jsem si, že chci studovat v zahraničí, a začal jsem s přípravami přibližně rok před plánovaným začátkem studia. Klíčem k úspěchu bylo vytvoření účinného životopisu a personal statement. Motivační dopis, nazývaný ve Velké Británii „Personal Statement“, musel být nejen upřímný, ale především sestaven podle britských standardů, zdůrazňující mé aspirace a důvody, proč jsem si vybral konkrétní univerzitu.

Dalším krokem bylo prokázání mé znalosti angličtiny složením zkoušky IELTS. Nebyla to jen formalita – univerzity ve Velké Británii vyžadují velmi dobrou úroveň angličtiny, aby zajistily, že studenti budou schopni sledovat materiál a plně se účastnit akademického života.

Zajímavé je, že přihlášení na univerzity ve Spojeném království se liší od mnoha jiných zemí. Každá univerzita vede nezávislé přijímací řízení. V mém případě jsem současně podával přihlášky na dvě univerzity – University of Sheffield a Imperial College London. Přestože obě nabídky byly lákavé, nakonec jsem si vybral Imperial kvůli jeho prestiži a možnostem, které nabízel v mém studijním oboru.

Jaké byly rozdíly mezi vzdělávacím systémem v zahraničí a v Polsku?

Vzdělávací systém v Polsku a ve Velké Británii se liší v mnoha ohledech a zkušenost studia v zahraničí mi otevřela oči těmto rozdílům. Především je třeba zdůraznit, že studium v Anglii je placené, což má velký vliv na vnímání vzdělání a očekávání studentů vůči univerzitě.

Rozdíly ve struktuře akademického roku byly pro mě obzvláště patrné. Rok trvá 12 měsíců a je rozdělen na tři semestry. Na Imperial College byly první dva semestry věnovány výuce, zatímco třetí semestr byl zcela věnován psaní diplomové práce. Pro srovnání, v Polsku máme dva semestry.

Zkoušky ve Velké Británii byly pro mě také zcela odlišným zážitkem než v Polsku. Každá zkouška připomínala polskou maturitu. Práce byly kódované a během zkoušky platila přísná pravidla – žádné telefony, batohy, pouze psací potřeby.

Moderní technologie byly velmi přítomné ve výukovém procesu. Každá přednáška byla nahrávána, což umožňovalo opakování kdykoli. Navíc všechny potřebné materiály, jako poznámky nebo slajdy, byly studentům k dispozici před začátkem kurzu. To umožňovalo lepší přípravu na výuku a efektivnější studium.

Na závěr stojí za zmínku, že na Imperial College byl kladen velký důraz na práci ve skupinách. Učili nás spolupráci, výměně myšlenek a budování společných projektů. Tyto dovednosti se ukázaly jako neocenitelné v další kariéře.

Jak probíhala tvoje kariérní cesta? Co děláš dnes?

Moje kariérní cesta byla vždy vědomě formována směrem k podnikání. Snil jsem o tom, že se stanu podnikatelem, a díky získaným znalostem a dovednostem během studia jsem mohl tyto sny realizovat.

Dnes vedu vlastní firmu specializující se na umělou inteligenci. Znalosti a kontakty získané na univerzitě se ukázaly jako klíčové v počáteční fázi podnikání. Naše angažovanost a inovace vedly k financování od renomovaných partnerů, jako jsou Porsche a Axel Springer.

Kromě vedení vlastní firmy působím také jako konzultant. Specializuji se na poradenství pro startupy s hlubokými technologickými kořeny, zejména v oblastech AI a web3. Moje role spočívá v předávání znalostí, podpoře strategie a budování mostů mezi technologií a byznysem. Vše, co dnes dělám, přímo souvisí s mými studiemi a zkušenostmi získanými na Imperial College London.

Máš nějaké rady pro ty, kteří by také chtěli studovat v zahraničí?

Studium v zahraničí je fascinující zkušenost, která formuje nejen profesní kariéru, ale také osobní rozvoj. Tady jsou tři rady na základě mých vlastních zkušeností:

Za prvé, začni s přihlašováním co nejdříve. Včasné zahájení procesu ti umožní objektivně posoudit svou úroveň připravenosti, zejména pokud jde o anglický jazyk, životopis nebo personal statement. Důkladná příprava je klíčem k úspěchu.

Za druhé, nenech se svést výběrem méně známé univerzity jen proto, že nabízí atraktivnější obor. Renomé univerzity často odráží kvalitu výuky a prestiž diplomu. Čím prestižnější je univerzita, tím větší jsou šance na získání atraktivní práce v budoucnosti.

Za třetí, obavy a strach jsou přirozenou součástí rozhodování o studiu v zahraničí. Každý z nás má své obavy, ale je důležité je identifikovat a najít způsob, jak se s nimi vypořádat. V mém případě byl největší strach z možnosti nezvládnutí semestru na Imperial College, zvláště když jsem byl na AGH mezi nejlepšími studenty svého oboru. Porozumění vlastním obavám a čelení jim je klíčem k úspěchu.

Studium v zahraničí nabízí úžasné příležitosti a zážitky. Nejen že rozšíříš své akademické a profesní obzory, ale také získáš cenné životní zkušenosti a přátelství, která vydrží po celý život. Pokud máš možnost studovat v zahraničí, rozhodně to stojí za to zkusit.