Domov > Novinky > Stipendisté Nadace Maspex: Hubert Górka
15 Čvc, 2024
Stipendisté Nadace Maspex: Hubert Górka

Na otázky odpovídá Hubert Górka, který studoval ve Velké Británii. Hubert je absolventem University of Westminster.

Proč ses rozhodl/a studovat v zahraničí?

Nápad na realizaci magisterských studií v zahraničí byl určitě spojen s pozitivními zkušenostmi z realizace semestru bakalářských studií v rámci programu Erasmus+. Po návratu z výměny v rámci programu Erasmus+ jsem byl přesvědčen, že bych chtěl znovu využít možnosti realizace části studií v zahraničí na jejich dalším stupni. Během psaní bakalářské práce se mé zájmy v oblasti marketingu začaly zaměřovat na oblast digitálního marketingu, a v mé hlavě se začaly objevovat perspektivy práce, možná na dálku, z různých částí světa. Uvědomil jsem si tehdy, že diplom z univerzity v Londýně může být rozhodující pro mou kariéru.

Jaké byly největší výzvy, se kterými ses setkal/a?

Kvůli studiu v Londýně se největší problém objevil ještě před jejich začátkem, a to bylo nalezení bydlení. Bohužel ne všechny univerzity nabízejí místo na koleji, a pokud ano, jejich počet je velmi omezený. Při pronájmu pokoje v soukromém bytě může být velkým problémem nalezení potenciálních spolubydlících. Proto doporučuji zahájit proces zjišťování možností bydlení s velkým předstihem (alespoň 3 měsíce před plánovaným odjezdem), využívat zprostředkovatelských kanceláří nebo zvážit tzv. studentské ubytování.

Jaké byly největší výhody studia v zahraničí?

Studijní program zaměřený na realizaci úkolů, které se vykonávají na pozici související se studijním oborem, například strategie marketingu skutečných firem. Předměty odpovídající aktuálním potřebám trhu jako „Social Media and Content Marketing“, a také obchodní simulace, nebo získávání certifikátů žádoucích na trhu práce (Google Analytics, certifikát Scrum Master) a možnost naučit se nástroje užitečné v práci jako Adobe Premier Pro. Poznal jsem také nové lidi a navázal přátelství na celý život, například v únoru plánuju jet do Indie na svatbu přítele, kterého jsem poznal během studií v Anglii.

Jak vypadá proces přihlášky a přijetí na zahraniční univerzitu?

Přihláška na magisterské studium začíná mnohem dříve než v Polsku. Dokumenty jako Personal Statement, CV, kopii pasu a dokumenty potvrzující studijní výsledky jsem musel dodat 4 měsíce před získáním bakalářského diplomu. Pokud univerzita uzná naše dosavadní výsledky a odhadovanou konečnou známku z prvního stupně studia za dostatečnou, obdržíme „conditional offer“. Poté je ve stanoveném termínu univerzity nutné dodat výsledky zkoušky potvrzující dostatečnou znalost anglického jazyka (nejpopulárnější jsou TOEFL nebo IELTS) a diplom o ukončení bakalářského studia. Poté obdržíme od univerzity „unconditional offer“, a po zaplacení zálohy na školné univerzita vystaví dokument ‘Confirmation of Acceptance for Studies (CAS), který umožňuje zahájit proces přihlášky o Student Visa, nezbytné pro zahájení studia ve Velké Británii po brexitu.

Jaké byly rozdíly mezi vzdělávacím systémem v zahraničí a tím v Polsku?

Největším rozdílem je forma zkoušení předmětů. Na University of Westminster jsem neměl ani jednu zkoušku, všechna zkoušení se opírala o eseje, někdy navíc o prezentace skupinové práce. Druhým významným rozdílem byl proces psaní diplomové práce. Na polské univerzitě jsem připravoval práci přibližně 6 měsíců a její kapitoly byly pravidelně předávány k ověření školiteli. V Anglii, přestože od druhého semestru byl předmět zaměřený na teorii kolem psaní diplomové práce, jako je metodika výzkumu, samotné napsání práce bylo plánováno na 8 týdnů a „kontrola“ školitele nad celým procesem byla neporovnatelně menší, což vyžadovalo mnohem větší samostatnost a dobrou organizaci práce.

Jak probíhala Tvá kariéra? Co děláš dnes?

Diplom magistra z univerzity v Londýně byl bez pochyb významnou výhodou, která určitě upoutávala pozornost rekruterů a byla často zmiňována v rozhovorech o práci. Šťastně, díky ukončení zahraniční univerzity jsem měl výrazné vzdělání, odvahu k další změně místa bydliště a jistotu, že nakonec najdu příležitost, kterou hledám. Před několika měsíci mi bylo svěřeno místo Junior Content Development Specialist v Allegro, úzce spojené s mým studijním oborem, tématem mé diplomové práce a nadějemi na další rozvoj kariéry. Čtenářům přeji vytrvalost při hledání možností získání vysněné práce a rozhodně doporučuji, pokud je to možné, získávat zkušenosti během studia v zahraničí, včetně neplacených stáží.

Máš nějaké rady pro někoho, kdo by také chtěl studovat v zahraničí?

Dokončení studií v zahraničí to jsou vzpomínky na celý život, které nás odlišují při pracovních pohovorech, ale také motivují k přijetí dalších odvážných výzev. Když přemýšlím o své budoucnosti a zvažuji možnosti získání práce v zahraničí, vím, že diplom ze zahraniční univerzity mi určitě usnadní realizaci tohoto plánu a díky zkušenostem ze studií mám jistotu, že jsem schopen takovou výzvu přijmout. Především doporučuji využít příležitosti, které nabízí stipendium Nadace Maspex – takové šance se naskytnou jen zřídka!