Acasă > Actualități > Prima beneficiară a bursei fundației cu diplomă de masterat de la o Universitate Spaniolă!
15 iul., 2024
Prima beneficiară a bursei fundației cu diplomă de masterat de la o Universitate Spaniolă!

Anul petrecut în Spania a trecut rapid. Primul semestru a fost foarte dificil. Studiile au fost susținute integral în limba engleză. Deși cunoșteam bine această limbă, mi-a luat puțin timp să mă obișnuiesc cu gândirea și vorbirea zilnică în engleză. După prima săptămână de acomodare, următoarele 4 luni, cinci zile pe săptămână, de la ora 9.00 până la ora 18.00 (cu o mică pauză de prânz), am avut cursuri teoretice în trei unități tematice: Chimie în industrie, Chimie materială și Industrie și cercetare chimică. Unitățile tematice au cuprins în total 41 de discipline. Prelegerile teoretice s-au axat în special pe chimia materialelor, chimia medicamentelor, chimia alimentară, chimia polimerilor, dar și pe cursuri precum principiile de creare a propriilor companii sau scrierea CV-urilor.

Cursurile la universitate și stagiile

Toate disciplinele s-au încheiat cu examene, sub una dintre formele alese de profesor: colocviu, prezentare sau referat. În acele luni, timpul liber a fost foarte limitat, cursurile durau mult și aveam 2-3 examene pe săptămână, care începeau deja din octombrie.

Profesorii mei au fost oameni de știință de la Universitate și chimiști practicieni (angajați ai diferitelor companii chimice). Datorită acestei alegeri a cadrelor didactice, studenții nu au învățat doar teoria, ci și principiile aplicării acesteia în practică, în industrie. Acest lucru ne-a oferit posibilitatea de a cunoaște metodele de producție, printre altele, ale coloranților, agenților de curățare, medicamentelor sau capsulelor cu substanțe active închise.

După finalizarea tuturor disciplinelor și obținerea punctajului necesar, am putut să participăm la cursurile de laborator. A fost o perioadă de învățare mai puțin intensă. Cursurile erau conduse în grupuri mai mici și durau mult mai puțin. Fiecare astfel de curs în laborator era urmat de realizarea unui raport despre exercițiul efectuat și rezultatele obținute. În acest timp, am reușit să accesăm mai frecvent facilitățile sportive, ne-am întâlnit mai des la petreceri studențești sau am mers în excursii.

Al doilea semestru a fost dedicat stagiilor în companiile alese în Spania. Studenții din domeniul meu puteau găsi singuri o companie și obține acordul acesteia pentru stagiu. Se putea, de asemenea, folosi de stagiile oferite de Universitate. Eu am ales prima opțiune.

Stagiul a început în februarie și a durat până la jumătatea lunii iulie. Compania pe care am ales-o a fost Zoetis – producător de medicamente și vaccinuri pentru animale. Este o companie americană cunoscută la nivel mondial, cu o filială în Spania, cu aproximativ 250 de angajați. Cercetările pentru lucrarea mea de masterat le-am realizat în laboratorul de Control al Calității. Tema proiectului meu a fost: validarea metodei analitice de determinare cantitativă a unui ingredient al medicamentelor prin metoda HPLC. Angajații Zoetis au fost foarte prietenoși și colegiali, oferindu-mi experiența și sfaturile lor oricând am avut nevoie. În timpul stagiului, am reușit să îmi îmbunătățesc semnificativ exprimarea în limba spaniolă. Am finalizat cercetările de laborator cu rezultate pozitive.

Susținerea lucrării de masterat

În septembrie, a venit timpul susținerii lucrării de masterat, pe care a trebuit să o pregătesc, să o scriu și să o predau coordonatorului până la sfârșitul lunii iulie. Susținerea în sine a fost foarte asemănătoare cu cea din Polonia. În fața unei comisii universitare formate din trei membri, am prezentat desfășurarea cercetărilor și rezultatele acestora. Membrii comisiei au fost foarte prietenoși, ceea ce a relaxat atmosfera. Prezentarea a durat aproximativ 20 de minute, iar următoarele 20 de minute au fost destinate întrebărilor din partea comisiei. Deoarece m-am pregătit bine pentru susținerea lucrării, răspunsurile la întrebări nu au reprezentat o problemă. Lucrarea și prezentarea ei au fost apreciate de comisie. Sunt bucuroasă că efortul depus a fost recunoscut.

Obținerea unei diplome de la o universitate străină, care se află întotdeauna în top trei cele mai bune universități din Spania, mi-a oferit o mare satisfacție și cred că mă va ajuta să îmi găsesc un loc de muncă atât în Polonia, cât și în străinătate. A fost un an de muncă grea, dar consider că a meritat. Bunăvoința oamenilor din jurul meu a făcut ca tot ce mi-am propus să se realizeze mai ușor. Ca fapt divers, menționez că diploma mea va fi semnată de însuși Regele Spaniei. 🙂

Am dobândit și alte experiențe valoroase de viață, cum ar fi găsirea și închirierea unei locuințe pe cont propriu, semnarea contractelor cu furnizorii de utilități, deschiderea unui cont bancar spaniol, obținerea cardului de ședere, a numărului de asigurare și rezolvarea altor chestiuni zilnice într-o țară străină, într-o instituție străină și într-o limbă străină. La prima vedere, lucruri simple, care însă într-o țară străină pot provoca uneori probleme considerabile. Ce este extrem de important, am legat noi prietenii, iar câțiva prieteni spanioli m-au vizitat în Polonia în timpul vacanței. Nu voi ascunde faptul că m-am îndrăgostit nu doar de Catalonia. De câteva săptămâni sunt o soție foarte fericită a unui catalan.

L-am cunoscut pe soțul meu în urmă cu câțiva ani în cadrul Erasmus, în Catalonia, în localitatea Girona. S-a mutat ulterior în Polonia, dar viața a făcut ca după 2,5 ani să trebuiască să se întoarcă în Catalonia și am avut o relație la distanță. Astfel, studiile în Barcelona și, implicit, ajutorul Fundației au contribuit cu siguranță la această căsătorie :), deoarece distanța dintre universitate și locul său de reședință (aproximativ 100 km și locul de practică și mai aproape) era deja mult mai suportabilă și ne-am putut vedea mai des 🙂

Le doresc mult succes tuturor bursierilor FUNDAȚIEI MASPEX din acest an, iar celor care încă se gândesc dacă să aplice anul viitor, le confirm că merită. Este o oportunitate care nu trebuie ratată.

Mulțumesc încă o dată Fundației Maspex pentru ajutorul acordat în realizarea viselor mele. A fost o mare aventură a vieții.

Basia Łopieńska