Acasă > Actualități > Programul de ajutor al Fundației Maspex – cum funcționează și ajută studenții? Interviu cu Matej Murcko. Unul dintre studenți, copiii angajaților noștri, vorbește despre pregătirile sale pentru examenele pentru învățământul în străinătate.
15 iul., 2024

W ramach swoich działań Fundacja Maspex prowadzi program HelpLine. Podjęliśmy współpracę z najlepszą, zewnętrzną agencją Ivy Poland, która bezpłatnie pomaga studentom – dzieciom naszych pracowników w przygotowaniach do złożenia aplikacji na studia zagraniczne. Każdy student, który jest zainteresowany studiami zagranicznymi może przez cały rok skorzystać z wiedzy ekspertów i skontaktować się z nimi.
Jednym z takich studentów, którzy korzysta z pomocy HelpLine oraz aplikuje na studia zagraniczne, a co za tym idzie ma ogromną szansę na uzyskanie stypendium, jest Matej Murcko – syn Valérii Murcková`ej, która pracuje w spółce Maspex Slovakia Trade s.r.o. na Słowacji. Matej opowiedział nam o tym co musi zrobić, aby dostać się na swoje wymarzone studia, jakie egzaminy i dokumenty trzeba przygotować oraz ile czasu musi temu poświęcić. Mamy nadzieje, że przykład Mateja pokaże, że wszystko jest możliwe, jeśli tylko bardzo się tego chce.

Fundacja Maspex: Kiedy zacząłeś w ogóle myśleć o tym, aby studiować zagranicą?

Moja podróż w kierunku wyższej edukacji rozpoczęła się zaraz po zakończeniu liceum i zdaniu matury. Następnie musiałem podjąć trudną decyzję próbując połączyć moją pasję do piłki nożnej z chęcią dalszej nauki. Zdecydowałem się ubiegać o stypendium sportowe w Stanach Zjednoczonych i udało mi się zainteresować swoją osobą kilka uniwersytetów, które zaprosiły mnie na okres próbny. Jednakże wróciłem z mieszanymi uczuciami i nie byłem pewny, czy naprawdę chciałbym spędzić następne cztery lata tak daleko od domu, rodziny i przyjaciół.

Fundacja Maspex: I co wtedy? Wiedziałeś co dalej?

Wtedy zdecydowałem się, że złożę dokumenty do  Programu Wiedzy Stosowanej na Uniwersytecie w Hadze. Ze względu na fakt, iż zawsze fascynował mnie świat finansów, wybór odpowiedniego kursu był łatwy – Kontrola i Zarządzanie Finansami Międzynarodowymi. Będąc na ostatnim roku studiów licencjackich, stwierdzam iż tamta decyzja odmieniła moje życie i pozwoliła mi na wytyczenie sobie drogi, którą chciałabym rzeczywiście pójść.Księgowość, finanse, planowanie, marketing, zewnętrzne raportowanie, i wiele innych kursów pozwoliły mi poznać terminologię, mechanizmy a co ważniejsze jeszcze bardziej zainteresowały mnie światem finansów. Pierwsze dwa lata studiów jednak były wyzwaniem, ale nie poddawałam się.

Fundacja Maspex: Czy podczas studiów uczestniczyłeś w jakichś stażach, praktykach?

Tak, oczywiście. Byłem członkiem zespołu doradztwa finansowego EY, działu planowania finansów YIT Słowacja, i każdy z tych stażów dał mi  szansę na wykorzystanie wiedzy zdobytej na uniwersytecie w prawdziwych sytuacjach życiowych. Uważam te dwa etapy za jedne z najbardziej edukacyjnych i wymagających doświadczeń w moim życiu. Ale już wtedy, na tym etapie wiedziałem, iż będę chciał ubiegać się o dostanie się na topowe uniwersytety w Europie. Chciałbym zdobyć jeszcze bardziej zaawansowaną wiedzę a tym samym otworzyć sobie drzwi do świata finansów i księgowości, o czym bardzo marzę.

Fundacja Maspex: A kiedy zdecydowałaś się na współpracę z naszą Fundacją i programem HelpLine?

Gdy podjąłem już wewnętrzną decyzję o tym, ze chcę studiować zagranicą, to właśnie wtedy pojawiała się możliwość skorzystania z program HelLine Fundacji Maspex. Dla mnie była to bardzo cenna możliwość. Otrzymałem mnóstwo wskazówek, jak powinieniem przygotować swoje CV i list motywacyjny, aby były poprawne, zawierały wszystskie niezbędne elementy i były wyróżniające się dla ludzi, którzy będą mnie oceniać. Na każdym etapie tworzenia tych dokumentów mogłem skontaktować się z Fundacją i uzyskać odpowiednie informacje. Moje dokumenty były też sprawdzane i poprawiane. Dzięki temu mam pewność, że są w 100% poprawne. Otrzymałem także mnóstwo informacji jak w ogóle wygląda process rekrutacji na zagranicznych uczelniach. Jestem pewien, iż uda mi się spełnić ich kryteria, a z pomocą Fundacji Maspex, spełnią się moje marzenia.

Fundacja Maspex: Na jaką uczelnię chciałbyś aplikować?

Wybór szkół, do których chciałbym złożyć dokumenty wynika z programów nauczania.

Te, które najbardziej przyciągnęły moją uwagę to: Cass Business School, London School of Economics, University of Warwick oraz Imperial College – wszystkie oferują studia w zakresie finanse korporacyjnych z różnymi opcjami fakultetów.

Fundacja Maspex: Co musisz zrobić, aby się tam dostać?

Aby móc zakwalifikować się na te uczelnie, muszę zdać egzamin GMAT, który jest adaptacyjnym testem komputerowym, którego celem jest sprawdzenie zdolności werbalnych i matematycznych uczniów. Przez ostatnie dwa miesiące przygotowywałem się intensywnie do tego egzaminu i mam nadzieję, iż osiągnę zadowalający wynik, który pozwoli mi się zakwalifikować na studia a potem uzyskać stypendium Fundacji Maspex.

Fundacja Maspex: Oczywiście – bardzo mocno Ci tego życzymy i trzymamy kciuki!

Jak działa Program Help Line?

Wstępna konsultacja przeprowadzana przez e-mail ma na celu odpowiednie ukierunkowanie kandydata:

• asystę przy wyborze uczelni i programów,
  • omówienie procesu rekrutacji na poszczególnych uniwersytetach,
  • konsultacje esejów i szkicu CV,
  • pomoc przy wyborze osób rekomendujących,
  • dostęp do zbioru pytań i odpowiedzi dotyczących zarówno samej rekrutacji, jak i życia w Wielkiej Brytanii,

Na wszelkie pytania dodatkowe pytania można uzyskać informacje pisząc na adres: info@fundacjamaspex.com.