Acasă > Actualități > Bursierii Fundației Maspex: Barbara Łopieńska
15 iul., 2024
Bursierii Fundației Maspex: Barbara Łopieńska

Barbara Łopieńska este prima beneficiară a Bursei Fundației Maspex – în anul academic 2016/2017 a început studiile la Universitat Autònoma de Barcelona. Specializarea: Industrial Chemistry And Introduction To Chemical Research. Astăzi lucrează în industria farmaceutică.

De ce ai decis să studiezi în străinătate?

De la prima mea vizită în Spania, la vârsta de 19 ani, am știut că mi-ar plăcea să vin la Barcelona pentru o perioadă mai lungă. În 2012, am participat la un schimb de experiență în cadrul programului Erasmus și am petrecut un semestru la Girona, iar imediat după ce s-a terminat, am început să caut oportunități de a studia chimia în limba engleză la Barcelona. Am găsit o universitate cu specializarea potrivită (chimie industrială) și când am auzit despre programul de burse al Fundației Maspex, am decis să încerc. Cred că diploma unei universități străine ne distinge cu siguranță pe piața muncii din Polonia și, în cazul în care dorim să rămânem în străinătate, deschide uși pe acea piață internațională.

Care au fost cele mai mari provocări cu care te-ai confruntat?

Cea mai mare provocare a fost probabil organizarea vieții în altă limbă. Deodată trebuia să găsesc o locuință, să rezolv toate formalitățile, cum ar fi un cont bancar, un contract de internet – în cazul meu, în limba spaniolă. Dar am tratat asta ca pe o provocare și fiecare problemă rezolvată îmi aducea satisfacție. Studiile în limba engleză au fost, desigur, mai dificile decât în limba poloneză din cauza vocabularului specific. Deși în Polonia am avut un curs de „chimie în limba engleză”, gama de cuvinte era limitată. Am petrecut astfel mai mult timp traducând anumite texte sau prezentări. Primul semestru a fost dificil din cauza numărului mare de cursuri diverse și a examenelor într-un timp scurt.

Care au fost cele mai mari avantaje ale studiului în străinătate?

Cred că studiile în străinătate ne învață deschiderea, toleranța, o altă perspectivă asupra lumii și răbdarea. Pe lângă foarte multe cunoștințe și învățarea limbii, cunoaștem și alte culturi. Trebuie să ieșim din așa-numita zonă de confort, ceea ce nu este întotdeauna ușor. Trebuie să ne descurcăm în situații noi, departe de casă. Acest lucru ne învață cu siguranță să fim descurcăreți și să nu ne fie rușine să vorbim într-o limbă străină, să facem greșeli gramaticale, pentru că ele în final nu contează. Succesele mici aduc multă bucurie. Este, de asemenea, interesant să vedem un alt sistem de învățământ, să-l comparăm cu cel pe care îl cunoaștem din țară. Putem cunoaște oameni interesanți din întreaga lume și să legăm noi prietenii.

Cum a decurs procesul de aplicare și admitere la universitatea străină?

Toate documentele pe care le aveam din studiile din Polonia (diplome, suplimente cu note și lista de cursuri) au trebuit traduse în engleză și trimise la timp (recrutare online) la universitate. La Universitatea Autonomă din Barcelona nu erau necesare documente suplimentare, cum ar fi CV-ul sau scrisoarea de motivație.

Care au fost diferențele între sistemul de educație din străinătate și cel din Polonia?

Primul semestru a fost tipic teoretic. Am avut foarte multe prelegeri și exerciții, iar cursurile au durat practic toată ziua (9:00-18:00 cu pauză de prânz). Trei mari unități tematice: „chimie în industrie”, „chimie a materialelor” și „industrie și cercetare chimică” au fost împărțite în discipline mai mici, în număr de aproximativ 40. Toate s-au încheiat cu un examen sub forma unei prezentări, colocviu sau referat. Cu siguranță a fost mai multă muncă în grup și prezentarea rezultatelor în fața clasei. Profesorii mei au fost angajați ai universității, dar și chimiști care lucrau în companii, ceea ce în Polonia nu se întâmplă prea des. Studenții se adresează profesorilor direct, „pe nume”, ceea ce, cu siguranță, scurtează distanța. Partea practică, ce include stagiile în laboratorul universității, a avut loc la sfârșitul primului semestru, iar practica de șase luni în companie pe baza căreia am scris lucrarea de masterat în al doilea semestru. În Polonia, cursurile teoretice și practice se desfășoară simultan.

Cum a evoluat cariera ta? Ce faci astăzi?

În cadrul celui de-al doilea semestru al studiilor de masterat, am efectuat un stagiu în laboratorul de control al calității într-o companie care produce medicamente pentru animale. Angajații companiei au fost foarte amabili și de ajutor. După susținerea lucrării de masterat, am primit o ofertă de muncă în acea companie, pe care am acceptat-o. În prezent, lucrez într-o companie spaniolă care produce vaccinuri pentru animale, analizând în laborator produsele finite și materiile prime. Compania a intrat și în domeniul medicinei pentru oameni, producând primul vaccin spaniol pentru Covid-19. Îmi place foarte mult munca mea – este foarte diversă, dinamică, nu se limitează doar la lucrul la calculator. Include colaborarea cu alte departamente ale companiei.

Ai vreun sfat pentru cineva care dorește să studieze în străinătate?

În primul rând, nu trebuie să te temi 🙂 De obicei, profesorii sunt foarte deschiși față de studenți și întotdeauna își fac timp pentru ei dacă este nevoie. Experiența studiilor în străinătate ne poate învăța multe. Dacă avem această oportunitate, merită cu adevărat să profităm de programul Fundației Maspex! Este cu siguranță o șansă de dezvoltare, dar și o super aventură. Merită să te apuci din timp de pregătirea documentelor pentru recrutare, traducerea lor, mai ales dacă universitatea are cerințe suplimentare. Merită, de asemenea, să te interesezi din timp de problema cazării în cămine sau închirierii unei locuințe. Adesea pe forumurile online putem cunoaște deja viitorii colegi de an, care sunt deja la fața locului și caută colegi de cameră.