Itthon > Hírek > Az alapítvány első ösztöndíjasa mesterdiplomával Spanyol egyetemen!
27 jún, 2024
Az alapítvány első ösztöndíjasa mesterdiplomával Spanyol egyetemen!

Az első félév nagyon nehéz volt és a Spanyolországban töltött év gyorsan eltelt. Az órák teljes egészében angol nyelven zajlottak. Bár jól ismertem a nyelvet, egy kis időbe telt, míg hozzászoktam a napi szintű angol gondolkodáshoz és beszédhez. Az első hét ismerkedés után a következő négy hónapban heti öt nap, 9:00-tól 18:00-ig (egy rövid ebédszünettel) három témakörben voltak elméleti óráink: Ipari kémia, Anyagkémia és Ipari és kutatási kémia. A tematikus blokkok összesen 41 tantárgyat tartalmaztak. Az elméleti előadások különös hangsúlyt fektettek többek között az anyagkémia, a gyógyszerkémia, az élelmiszerkémia, a polimerek kémiája, valamint olyan tárgyakra, mint a saját vállalkozások alapításának és az önéletrajz írásának szabályai.

Az egyetemi órák és gyakorlatok

Minden tantárgy vizsgával zárult, amelyet az oktató választhatott: dolgozat, prezentáció vagy referátum formájában. Ezekben a hónapokban nagyon kevés szabadidőnk volt, az órák hosszúak voltak, és hetente 2-3 vizsga is volt, amelyek októberben kezdődtek.

Az oktatóim az egyetem tudósai és gyakorló vegyészek voltak (különböző vegyipari cégek munkatársai). Ilyen oktatói gárdának köszönhetően a hallgatók nemcsak az elméletet, hanem annak ipari alkalmazási elveit is megismerhették. Ez lehetőséget adott számunkra, hogy megismerjük a gyártási módszereket, többek között festékek, mosószerek, gyógyszerek vagy aktív hatóanyagokat tartalmazó kapszulák esetében.

Minden tantárgy sikeres elvégzése és a szükséges pontok megszerzése után laboratóriumi órákon vehettünk részt. Ez már kevésbé intenzív tanulási időszak volt. Az órákat kisebb csoportokban tartották, és jóval rövidebb ideig tartottak. Minden egyes laboratóriumi óra után jelentést kellett írnunk az elvégzett kísérletről és az elért eredményekről. Ebben az időszakban aktívabban használtuk a sportlétesítményeket, gyakrabban találkoztunk hallgatói bulikon, vagy mentünk kirándulni.

A második félév már gyakorlatokat jelentett a kiválasztott spanyolországi cégeknél. A szakom hallgatói saját maguk is találhattak céget és megszerezhették annak beleegyezését a gyakornoki programra. Az egyetem által kínált gyakorlatok közül is lehetett választani. Én az első lehetőséget választottam.

A gyakorlat februárban kezdődött és július közepéig tartott. Az általam választott cég a Zoetis volt – állatgyógyszerek és vakcinák gyártója. Ez egy világszerte ismert amerikai cég, amelynek spanyolországi leányvállalata körülbelül 250 embert foglalkoztat. A mesterképzésem kutatását a Minőségellenőrzési Laboratóriumban végeztem. A projekt témája az analitikai módszer validálása volt a gyógyszerek összetevőinek mennyiségi meghatározására HPLC módszerrel. A Zoetis dolgozói nagyon kedvesek és barátságosak voltak, mindig rendelkezésre álltak tapasztalataikkal és tanácsaikkal, amikor szükségem volt rájuk. A gyakorlatok során jelentősen javult a spanyol nyelvtudásom. A laboratóriumi kutatásaim pozitív eredménnyel zárultak.

A mesterképzés védése

Szeptemberben következett a mesterképzés védése, amelyet július végéig kellett kidolgoznom, megírnom és átadnom a konzulensemnek. Maga a védés nagyon hasonló volt a lengyelországihoz. Az egyetemi bizottság három tagja előtt kellett bemutatnom a kutatás menetét és eredményeit. A bizottság tagjai nagyon kedvesek voltak, ami oldotta a feszültséget. Az előadás körülbelül 20 percig tartott, és a következő 20 percben a bizottság tagjai kérdéseket tettek fel. Mivel jól felkészültem a védekezésre, a kérdésekre adott válaszok nem jelentettek problémát. A dolgozatot és az előadást a bizottság elismerte. Örülök, hogy az általam befektetett munka eredményeit észrevették.

Egy spanyol egyetem mesterképzésének megszerzése, amely az ország legjobb egyetemeinek rangsorában mindig az első háromban szerepel, óriási elégedettséget adott számomra, és úgy gondolom, hogy segíteni fog munkát találni akár Lengyelországban, akár külföldön. Ez egy kemény munka éve volt, de úgy gondolom, hogy megérte. Az engem körülvevő emberek kedvessége miatt minden, amit elterveztem, nagyobb stressz nélkül megvalósult. Érdekességként említem, hogy a diplomámat maga a spanyol király fogja aláírni.:)

Más értékes, nagyon életre szóló tapasztalatokat is szereztem, mint például a lakáskeresés és bérlés, szerződések aláírása a közüzemi szolgáltatókkal, spanyol bankszámla nyitása, tartózkodási kártya, biztosítási szám megszerzése és egyéb mindennapi ügyek intézése idegen országban, idegen hivatalban és idegen nyelven. Ezek látszólag egyszerű dolgok, de idegen országban néha komoly problémákat okozhatnak. Nagyon fontos, hogy új barátságokat kötöttem, és néhány spanyol barátom nyáron meglátogatott Lengyelországban. Azt sem fogom tagadni, hogy nemcsak Katalóniába szerettem bele. Néhány hete boldog felesége vagyok egy katalán férfinak.

A férjemmel néhány évvel ezelőtt, az Erasmus program keretében találkoztam Katalóniában, Gironában. Később Lengyelországba költözött, de az élet úgy hozta, hogy 2,5 év után vissza kellett térnie Katalóniába, így távolsági kapcsolatban voltunk. Tehát a barcelonai tanulmányaim és a Maspex Alapítvány támogatása biztosan hozzájárult ehhez a házassághoz :), mert az egyetem és az ő lakhelye közötti távolság (kb. 100 km, és a gyakorlati hely még közelebb) már sokkal kevésbé volt fájdalmas, és gyakrabban találkozhattunk 🙂

Sok sikert kívánok a Maspex Alapítvány idei ösztöndíjasainak, és azoknak, akik még gondolkodnak azon, hogy jelentkezzenek-e jövőre, azt javaslom, hogy érdemes. Ez egy olyan lehetőség, amit nem szabad kihagyni.

Még egyszer köszönöm a Maspex Alapítványnak, hogy segített álmaim megvalósításában. Ez volt az életem nagy kalandja.

Basia Łopieńska