Itthon > Hírek > Az új Maspex Alapítvány ösztöndíjasai
27 jún, 2024
Az új Maspex Alapítvány ösztöndíjasai

Ania Kurek felvételt nyert a londoni Imperial College Business School karára. Az MSc Business Analytics, azaz az üzleti analitika szakirányt fogja tanulni.

Maspex Alapítvány: Ania, először is szívből gratulálunk! Nagyon örülünk, hogy előtted áll egy év tele új kihívásokkal és tapasztalatokkal a londoni egyetemen. Különösen azért, mert a Maspex Alapítvány is hozzájárul ehhez. Mesélnél magadról?

A krakkói AGH Egyetem mérnöki tanulmányain végeztem, elektronika és telekommunikáció szakon. Szakmailag a telekommunikáció és az új technológiák fejlődése érdekel. Az utolsó félévben és a tanulmányaim befejezése után lehetőségem volt fejleszteni szakmai érdeklődésemet a Nokia cégnél szoftvermérnökként dolgozva. Ezen kívül imádom a sportot, különösen a röplabdát és a teniszt. Emellett a utazás és a különböző kultúrák megismerése is szenvedélyem.

Maspex Alapítvány: Mit fogsz tanulni, és mit szeretnél elérni ezekkel a tanulmányokkal a jövőben?

Ha komolyan gondolkozunk a jövőnkről, az ilyen tanulmányok sok ajtót nyitnak meg. A nemzetközi tapasztalat és a világ legjobb egyetemein való tanulás hatalmas előnyt jelent a szakmai karrier fejlődésében. Az általam választott szak az „Business Analytics”, azaz az üzleti analitika. Szeretnék a jövőben tanácsadó cégnél vagy IT vállalatnál dolgozni, üzleti kockázatokat elemezni, és azonosítani a vállalat különböző tevékenységeinek lehetőségeit és kockázatait. Szeretném, ha a cég tevékenységeire jelentős hatással lennék, a rendelkezésre álló adatok elemzése és vizualizálása révén. Ez az irányzat az üzleti tanulmányokhoz tartozik, de minden tantárgy nagyon technikai jellegű – fejlett statisztikára és valószínűségszámításra, gépi tanulásra, „Big Data” elemzésre és számos folyamat optimalizálására épül. Ez a specifikuma és nehézsége. De számomra ez egyszerűen szenvedély.

Maspex Alapítvány: Mikor döntöttél úgy, hogy tanulni szeretnél?

A felvételi folyamatomat viszonylag későn, csak márciusban kezdtem el. A legtöbb szakra novembertől lehet jelentkezni, de nekem időbe telt a döntés meghozatala. Annál is inkább örülök, hogy sikerült valóra váltani az álmaimat és felvételt nyertem a vágyott tanulmányokra. Az Imperial College egy nagyon rangos egyetem, ahová minden évben sokan jelentkeznek a világ minden tájáról, így a verseny nagy. Sok időt kell szánni a dokumentumok tökéletesítésére, de a Maspex Alapítvány HelpLine mentorainak segítségével ez sokkal könnyebb.

A felvételi folyamatban kezdettől fogva segítettek a Maspex Alapítvány HelpLine mentorai – tanácsaik valóban felbecsülhetetlenek, és az egész felvételi folyamat sokkal könnyebb az ő segítségükkel.

Maspex Alapítvány: Hogyan zajlott a felvételi folyamatod? Tanácsaid biztosan hasznosak lesznek a jövőbeli jelentkezők számára, akik külföldi tanulmányokra készülnek.

Hogyan kell elindítani a felvételi folyamatot? Először is meg kell látogatni az egyetem és a választott szak honlapját, majd létre kell hozni egy fiókot a felvételi portálon. Itt kell csatolni sok dokumentumot, többek között az önéletrajzot és a motivációs levelet (personal statement), a tanulmányi oklevelet és két referenciát adó személy elérhetőségét – általában a szakdolgozat vagy mérnöki dolgozat vezetőjét, valamint egy másik oktatót vagy munkáltatót, ha volt ilyenünk. A Maspex Alapítvány HelpLine mentorai különösen segítenek a personal statement és az önéletrajz írásában – ezek nagyon specifikus formák a brit rendszerben, ezért érdemes igénybe venni az idősebb kollégák tudását és tapasztalatait. Amikor már sikerült online jelentkezni és csatolni minden dokumentumot, következik a válaszra való várakozás hosszabb időszaka. Számomra ez 7 hét volt. Ezt követően kaptam egy e-mailt, hogy sikeresen átmentem az első felvételi szakaszon, és meghívtak egy Skype-szerű alkalmazáson keresztüli interjúra. Csak ezen interjú után kaptam meg a nagyon kedves e-mailt az egyetemtől gratulációkkal és az információval, hogy felvételt nyertem a vágyott tanulmányokra.

Szerkesztőség: Hogyan ösztönöznéd a kollégáidat – munkavállalóink gyermekeit arra, hogy jelentkezzenek külföldi tanulmányokra és vegyenek részt a felvételi folyamatban?

A Maspex Alapítvány ösztöndíjprogramja nemcsak anyagi támogatást nyújt a tanulmányok alatt, hanem mentorálást és segítséget is biztosít a mesterképzésre való jelentkezéshez – valóban érdemes ezt kihasználni, és szívből ajánlom mindenkinek, aki ezt a lehetőséget fontolgatja. Ez egy remek alkalom arra, hogy fejlesszék képességeiket és tanuljanak a legjobb professzoroktól, valamint tehetséges diákokkal a világ minden tájáról. Ez is egy kiváló alkalom nemzetközi kapcsolatok kiépítésére és barátságok kötésére távoli országokból érkező személyekkel.

***

Matej Murcko az év elején már beszélt nekünk felkészüléséről a vizsgákra és a Maspex Alapítvány HelpLine programjával való együttműködésről. Most már tudjuk, hogy Matejnek is sikerült felvételt nyernie. Az általa választott szak a Corporate Finance, a londoni City University Cass Business School-ban.

Maspex Alapítvány: Matej, örülünk, hogy sikerült valóra váltanod álmaidat, és hamarosan megkezded tanulmányaidat Londonban. Szívből gratulálunk. Mikor kezdtél egyáltalán gondolkodni azon, hogy külföldön tanulj?

A felsőoktatás felé vezető utam közvetlenül a középiskola befejezése és az érettségi után kezdődött. Akkor döntöttem úgy, hogy sportösztöndíjra pályázok az Egyesült Államokban, és sikerült is felkeltenem néhány egyetem érdeklődését, amelyek meghívtak próbajátékra. Azonban vegyes érzésekkel tértem vissza, és nem voltam biztos benne, hogy valóban távol szeretném tölteni a következő négy évet otthonomtól, családomtól és barátaimtól. Az Egyesült Államokból való visszatérésem után úgy döntöttem, hogy jelentkezem a Hágai Egyetem Alkalmazott Tudományok Programjára, és ez egy remek döntés volt.

Maspex Szerkesztőség: Milyen kurzust kezdesz a londoni egyetemen?

A számvitel, pénzügy, tervezés, marketing, külső jelentések világa egyértelműen az én világom és az, ami szenvedélyesen érdekel, ezért is szerettem volna ezen a területen tovább fejlődni, és ezért választottam a vállalati pénzügyeket londoni egyetemi szaknak. Szeretnék még fejlettebb tudást szerezni, és ezzel ajtókat nyitni a pénzügyek és a számvitel világába.

Szerkesztőség: Matej, mikor döntöttél úgy, hogy együttműködsz Alapítványunkkal és a HelpLine programmal, valamint jelentkezel külföldi tanulmányokra?

Amikor úgy döntöttem, hogy külföldön szeretnék tanulni, akkor jelentkeztem a Maspex Alapítvány HelpLine programjára. Számomra ez egy nagyon értékes lehetőség volt. Rengeteg tanácsot kaptam arról, hogyan kell felkészíteni az önéletrajzomat és a motivációs levelemet, hogy helyesek legyenek, tartalmazzák az összes szükséges elemet és kitűnjenek a bírálók számára. A dokumentumok készítése minden szakaszában kapcsolatba léphettem az Alapítvánnyal és megfelelő információkat kaptam. Dokumentumaimat is ellenőrizték és javították. Így biztos lehettem benne, hogy 100%-ban helyesek. Ennek köszönhetően felvételt nyertem a vágyott szakra. Már nagyon várom az előttem álló kihívásokat és tapasztalatokat.

 ***

Marcin Laskowski ősszel kezdi meg tanulmányait a londoni Imperial College-ban. Az általa választott szak azonban egészen más.

Maspex Alapítvány: Marcin, szívből gratulálunk, hogy felvételt nyertél Európa egyik legjobb egyetemére. Mesélnél magadról?

Elmondhatom magamról, hogy sok érdeklődési köröm van és szenvedélyesen érdekel sok minden. Az úszástól, a tenisztől és a labdarúgástól kezdve a gitározáson át a mobil robotok tervezéséig, a biomimetikáig és még a pszichológiáig is. Honnan jött ez? Nem tudom, talán azért, mert mindig azt mondom a barátaimnak, hogy mindent ki kell próbálni az életben – hogy tudjuk, mit nem érdemes másodszor is megtenni. Mérnöki tanulmányaimat a krakkói AGH Egyetemen végeztem, mechatronikai mérnöki szakon. A szenvedélyek, érdeklődési körök és tanulmányok mellett saját céget vezetek, a Laskowski Design-t, és tagja vagyok egy kutatás-fejlesztési csapatnak, amelyben AGH doktorok is részt vesznek. Együtt innovatív termékeket hozunk létre. Ez egy nagyon izgalmas munka.

Maspex Alapítvány: Nagyon tehetséges vagy. Milyen szakot választottál a külföldi tanulmányaidhoz és miért pont ezt?

Hosszú ideig gondolkodtam, milyen szakot válasszak, de sok mérlegelés után az Imperial College of London „Human and Biological Robotics” szakát választottam. Ez a kurzus nagyon érdekes témákat ölel fel az mérnöki tudományok, robotika, mechatronika és biológia területéről. Nagy potenciált látok ebben a kurzusban, remélem, hogy ez a jövő, amely hamarosan elérkezik a rendkívül gyorsan fejlődő Lengyelországba is. Az Imperial egy nagyon rangos egyetem Európában és a világon.

Maspex Alapítvány: Hogyan zajlott nálad a teljes felvételi folyamat?

A felvételi folyamat nagyon hosszú ideig tartott, de csak azért, mert nagyon alaposan felkészültem rá. Számomra a legnagyobb kihívás a nyelvvizsga volt, amelyet le kellett tennem a felvételihez. Bár az egész mérnöki tanulmányaimat angolul végeztem, a nyelv még mindig nem az erősségem. Az angol nyelvvizsga (IELTS) letétele után elkészítettem az önéletrajzomat és a motivációs levelemet (Personal Statement). A dokumentumok teljes készletének elkészítése után jelentkeztem az egyetem felvételi rendszerén keresztül. Az anyagok és dokumentumok előkészítésének szempontjából nézve – nem volt könnyű, de megérte.

Maspex Alapítvány: Mit nyújtanak neked ezek a tanulmányok? Azaz mit fogsz tudni csinálni ezekkel? Milyen ajtókat nyitnak meg előtted?

Az angliai tanulmányok elsősorban azt eredményezik, hogy folyékonyabban és magabiztosabban fogok angolul beszélni, ami különböző prezentációk vagy tárgyalások során nagyon fontos. A gazdagabb laboratóriumi háttérnek köszönhetően lehetőségem lesz megismerni új technológiákat, amelyek még nincsenek jelen Közép-Európában. Megismerhetem a mechatronikát más perspektívából – gyakorlatiasabb módon. Nagyon fontos volt számomra az is, hogy az egyetem szoros kapcsolatban álljon az iparral, mert ez lehetővé teszi nemzetközi vállalatokkal való együttműködést. Biztosan fejlesztem majd a puha készségeimet és bővítem a kapcsolati hálómat.

Maspex Alapítvány: Marcin, ebben az évben te vagy az egyik a három diák közül, akik a Maspex Alapítvány keretében külföldi tanulmányokra kaptak felvételt és ösztöndíjat. Hogyan ösztönöznéd munkavállalóink gyermekeit arra, hogy jelentkezzenek külföldi tanulmányokra? Megéri próbálkozni?

Úgy gondolom, hogy a Maspex Alapítvány ösztöndíjprogramja egy csodálatos lehetőség az önbizalom növelésére, a saját képességeinkbe vetett hit erősítésére, más kultúrák megismerésére és új nézőpont szerzésére az innovációk és technológiák terén. Lengyelország jelenleg hihetetlen ütemben fejlődik. Ez azt eredményezi, hogy nő az igény a képzett vezetői állományra. Az angliai tanulmányok lehetőséget nyújtanak hatalmas tapasztalatok szerzésére és arra, hogy világviszonylatban is elérjük a legmagasabb szintet az ipar és az üzleti tudás terén. Bátorítok mindenkit, hogy próbálja ki magát, és bármilyen kérdés esetén állok rendelkezésre, hogy segítsek.