Itthon > Hírek > Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Barbara Łopieńska
27 jún, 2024
Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Barbara Łopieńska

Barbara Łopieńska az első Maspex Alapítványi Ösztöndíjas – a 2016/2017-es tanévben kezdte meg tanulmányait a Barcelonai Autonóm Egyetemen. Szak: Ipari Kémia és Bevezetés a Kémiai Kutatásba. Jelenleg a gyógyszeriparban dolgozik.

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön tanulsz?

Az első spanyolországi látogatásom után, 19 éves koromban tudtam, hogy egyszer hosszabb időre Barcelonába szeretnék jönni. 2012-ben részt vettem az Erasmus diákcsere programban, és egy szemesztert Gironában töltöttem, majd rögtön utána elkezdtem keresni az angol nyelvű kémiai tanulmányok lehetőségét Barcelonában. Találtam egy egyetemet megfelelő szakirányal (Ipari Kémia), és amikor hallottam a Maspex Alapítvány ösztöndíjprogramjáról, úgy döntöttem, hogy megpróbálom. Úgy gondolom, hogy egy külföldi diploma mindenképpen előnyt jelent a magyar munkaerőpiacon, és ha valaki külföldön szeretne maradni, akkor is sok lehetőséget nyit meg.

Milyen nagy kihívásokkal találkoztál?

A legnagyobb kihívás talán az volt, hogy megszervezzem az életemet idegen nyelven. Hirtelen lakást kellett találnom, elintézni minden hivatalos ügyet, mint például a bankszámla nyitása, internet szerződés – az én esetemben spanyol nyelven. De ezt kihívásként kezeltem, és minden elintézett ügy örömet szerzett. Angolul tanulni természetesen nehezebb volt, mint magyarul a specifikus szókincs miatt. Bár Magyarországon is volt „kémia angol nyelven” tárgyam, a szókincs korlátozott volt. Több időt töltöttem szövegek és prezentációk fordításával. Az első szemeszter nehéz volt a sokféle tárgy és a rövid idő alatt teljesítendő követelmények miatt.

Milyen előnyei voltak a külföldi tanulmányoknak?

Úgy gondolom, hogy a külföldi tanulmányok nyitottságra, toleranciára, a világ más megközelítésére és türelemre tanítanak. A hatalmas mennyiségű tudás és a nyelvtanulás mellett más kultúrákat is megismerhetünk. Ki kell lépnünk a komfortzónánkból, ami nem mindig könnyű. Meg kell tanulnunk helytállni új helyzetekben, távol az otthontól. Ez határozottan tanít a találékonyságra, valamint arra, hogy ne szégyelljük magunkat idegen nyelven beszélni, és ne féljünk a nyelvtani hibáktól, mert ezek végül nem számítanak. A kis sikerek sok örömet okoznak. Az is jó, ha más oktatási rendszert is látunk, összehasonlítva azzal, amit otthon ismerünk. Érdekes emberekkel ismerkedhetünk meg a világ minden tájáról és új barátságokat köthetünk.

Hogyan zajlott a külföldi egyetemi felvételi folyamat?

Minden dokumentumomat, amelyeket Magyarországon szereztem (diplomák, értékelési mellékletek és tantárgylisták) angolra kellett fordíttatni, és az egyetem online rendszerébe megfelelő időben feltölteni. A Barcelonai Autonóm Egyetemen nem kértek további dokumentumokat, mint például önéletrajz vagy motivációs levél.

Milyen különbségek voltak a külföldi és a hazai oktatási rendszer között?

Az első szemeszter tipikusan elméleti volt. Nagyon sok előadásunk és gyakorlatunk volt, és az órák gyakorlatilag egész nap (9:00-18:00) tartottak, ebédszünettel. Három nagy tematikus blokkunk volt: „ipari kémia”, „anyagkémia” és „ipari és kémiai kutatások”, amelyek kisebb tárgyakra voltak bontva, összesen kb. 40 tantárgyra. Mindegyik tantárgy vizsgával zárult, ami lehetett prezentáció, dolgozat vagy kiselőadás. Biztosan több csoportmunka és eredmények bemutatása volt, mint Magyarországon. Az oktatóim az egyetem dolgozói voltak, de olyan vegyészek is, akik cégeknél dolgoznak, ami Magyarországon ritkán fordul elő. Az oktatókkal a diákok tegeződnek, ami mindenképpen csökkenti a távolságot. Az első szemeszter végén laboratóriumi gyakorlatokat végeztünk az egyetemen, a második szemeszterben pedig féléves szakmai gyakorlatot egy cégnél, ahol a diplomamunkámat is írtam. Magyarországon az elméleti és gyakorlati órák párhuzamosan zajlanak.

Hogyan alakult a karriered? Mit csinálsz ma?

A mesterképzés második szemeszterében minőségellenőrzési laboratóriumban végeztem szakmai gyakorlatot egy állatgyógyszereket gyártó cégnél. A cég munkatársai nagyon kedvesek és segítőkészek voltak. A diplomamunka védése után állásajánlatot kaptam ettől a cégtől, amit elfogadtam. Jelenleg egy spanyol cégnél dolgozom, amely állatvakcinákat gyárt, és a laboratóriumban késztermékeket és alapanyagokat elemzek. A cég belépett az emberi gyógyszerek világába is, és elkészítette az első spanyol Covid-19 vakcinát. Nagyon szeretem a munkámat – nagyon változatos, dinamikus, nem korlátozódik csak a számítógépre. Magában foglalja a cégen belüli osztályokkal való együttműködést is.

Van valami tanácsod azok számára, akik szintén külföldön szeretnének tanulni?

Először is, nem szabad félni 🙂 Az oktatók általában nagyon pozitívan állnak a diákokhoz, és mindig találnak időt, ha szükség van rá. A külföldi tanulás tapasztalata sokat taníthat nekünk. Ha van ilyen lehetőségünk, mindenképpen érdemes kihasználni a Maspex Alapítvány programját! Ez mindenképpen lehetőség a fejlődésre, és egy nagyszerű kaland. Érdemes időben elkezdeni a felvételi dokumentumok előkészítését és fordítását, különösen, ha az egyetemnek további követelményei vannak. Érdemes előre tájékozódni a kollégiumi vagy lakásbérlési lehetőségekről. Gyakran az internetes fórumokon már korábban megismerhetjük jövőbeli évfolyamtársainkat, akik már helyiek és lakótársakat keresnek.