Itthon > Hírek > Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Marcin Laskowski
27 jún, 2024
Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Marcin Laskowski

STYPENDYŚCI FUNDACJI MASPEX: MARCIN LASKOWSKI

Ezúttal kérdéseinkre Marcin Laskowski válaszol, aki a londoni Imperial College Human and Biological Robotics szakának diplomása..

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön tanulsz?

A külföldi tanulmányok melletti döntésem nem volt spontán. Mindig is arra törekedtem, hogy a lehető legjobb környezetben fejlődjek, és az Imperial College London olyan oktatási színvonalat kínál, amely valóban a világ élvonalába tartozik. Úgy gondolom, hogy az oktatás nemcsak könyvekből származó tudás, hanem gyakorlati tapasztalat is, és a külföldi egyetemek, különösen olyan rangosak, mint az Imperial, szorosan együttműködnek az üzleti világgal és az iparral. Ez lehetővé teszi a diákok számára, hogy már a tanulmányok alatt betekintést nyerjenek a munkaerőpiacra, és értékes készségeket szerezzenek. Ezenkívül a londoni tartózkodásom jelentősen javította a szakmai nyelvtudásomat, ami manapság felbecsülhetetlen érték. Ez tágítja a látóköröket és nagyobb lehetőségeket nyit meg a jövőben. Végül pedig, nem szabad elfelejteni a rangot, amelyet egy ilyen neves egyetemen szerzett diploma jelent. Ez nemcsak az elkötelezettségemet és elszántságomat bizonyítja, hanem olyasmi is, ami kiemel a tömegből, és hozzáadott értéket jelent az önéletrajzomban.

Milyen nagy kihívásokkal találkoztál?

A külföldi tanulmányok rendkívül gazdagító élményt nyújtottak számomra, de mint minden kaland, nem voltak mentesek a kihívásoktól.

Az egyik első és legintenzívebb kihívásom az első vizsgaidőszak volt. A külföldi egyetemek, különösen olyan rangosak, mint az Imperial College London, nagyon magas követelményeket támasztanak. Olyan szintű elvárásokkal találkoztam, amelyek messze meghaladták mindazt, amit addig ismertem. Az új tanulási módszerek felfedezése és az vizsgák sajátosságaihoz való alkalmazkodás hatalmas kihívást jelentett.

Ráadásul a tanulmányok üteme annyira sűrű volt, hogy gyakorlatilag nem maradt idő további projektekre vagy munkára. Kezdetben reméltem, hogy néhány tevékenységet a tanulmányaim mellett is folytathatok, de gyorsan rájöttem, hogy ezeket a terveket el kell halasztanom, hogy teljes mértékben a tanulmányaimra koncentrálhassak. Ez az intenzitás egyszerre volt áldás és átok, de megtanított a fegyelemre, a prioritások kezelésére és a célok iránti teljes elkötelezettségre.

Milyen előnyei voltak a külföldi tanulmányoknak?

A külföldi tanulmányok nemcsak más egyetemen szerzett tudásról szólnak, hanem olyan élményről, amely sokféleképpen formálja az embert. Az első és legnyilvánvalóbb előnye az volt, hogy teljesen más tanulási stílussal találkoztam. Az Imperial College Londonban olyan megközelítéssel szembesültem, amely a gyakorlati készségekre, a kritikus gondolkodásra és az innováció folyamatos keresésére összpontosított. Ez megnyitotta a szememet arra, hogyan lehet a tudást változatos, elkötelező módon átadni.

Nem kevésbé fontosak azok az értékes kapcsolatok, amelyeket itt kötöttem. A világ különböző tájairól érkező diákok különböző tapasztalatokat és nézőpontokat hoznak magukkal, ami gazdagítja a beszélgetéseket, és lehetővé teszi, hogy különböző szempontokból vizsgáljuk meg a problémákat. Ezek a kapcsolatok, amelyek a tanulmányok során alakultak ki, gyakran hosszú távú barátságokká vagy szakmai együttműködésekké válnak.

Végül pedig, a külföldi tanulmányok megnyitották előttem az utat a nemzetközi karrier felé. Egy neves külföldi egyetem diplomája előnyt jelent a munkaerőpiacon, és lehetővé teszi, hogy gyakorlatilag a világ bármely pontján dolgozzak és utazzak. Az akadémiai tapasztalatom tehát a globális lehetőségek alapjává vált a szakmai életemben.

Hogyan zajlott a külföldi egyetemi felvételi folyamat?

A külföldi egyetemi felvételi folyamat életem egyik legigényesebb, de egyben leggazdagítóbb élménye volt. Körülbelül egy évvel a tervezett tanulmányi kezdés előtt kezdtem el a felkészülést. A siker kulcsa a hatékony önéletrajz és Personal Statement kidolgozása volt. Az Egyesült Királyságban a motivációs levél, az úgynevezett „Personal Statement”, nemcsak őszinte kellett, hogy legyen, hanem a brit szabványoknak megfelelően megírt, kiemelve az aspirációimat és azokat az okokat, amelyek miatt az adott egyetemet választottam.

A következő lépés az angol nyelvtudásom igazolása volt az IELTS vizsga letételével. Ez nem csupán formalitás volt – a brit egyetemek nagyon jó angol nyelvtudást várnak el, hogy biztosítsák a hallgatók számára a tananyag követhetőségét és az akadémiai életben való teljes részvételt.

Érdekes módon az Egyesült Királyságban az egyetemek külön-külön végzik a felvételi eljárást. Az én esetemben párhuzamosan jelentkeztem a University of Sheffield és az Imperial College London egyetemekre. Bár mindkét ajánlat vonzó volt, végül az Imperial College mellett döntöttem, a presztízse és az általa kínált lehetőségek miatt.

Milyen különbségek voltak a külföldi és a hazai oktatási rendszer között?

A magyar és a brit oktatási rendszer sok tekintetben különbözik egymástól, és a külföldi tanulmányi tapasztalatok rávilágítottak ezekre a különbségekre. Először is érdemes kiemelni, hogy Angliában a tanulmányok fizetősek, ami nagy hatással van az oktatás megítélésére és a hallgatók elvárásaira.

A legszembetűnőbb különbség a tanév struktúrájában volt. Az év 12 hónapig tart és három szemeszterre van osztva. Az Imperial College-ban az első két szemeszter a tanulásra volt szentelve, míg a harmadik szemeszter teljes egészében a szakdolgozat írására. Összehasonlításképpen Magyarországon két szemeszter van.

A vizsgák is teljesen mások voltak, mint Magyarországon. Minden vizsga olyan volt, mint a magyar érettségi. A dolgozatokat kódolták, és a vizsgák során szigorú szabályok voltak érvényben – nem lehetett telefont, hátizsákot használni, csak íróeszközöket.

A modern technológia nagyon jelen volt az oktatásban. Minden előadást rögzítettek, ami lehetővé tette, hogy bármikor visszanézzem őket. Ezenkívül minden szükséges anyag, például jegyzetek és diák, már a kurzus megkezdése előtt elérhető volt a hallgatók számára. Ez jobb felkészülést és hatékonyabb tanulást tett lehetővé.

Végül meg kell jegyezni, hogy az Imperial College nagy hangsúlyt fektetett a csoportmunkára. Megtanultuk az együttműködést, a gondolatok cseréjét és közös projektek építését. Ezek a készségek felbecsülhetetlenek voltak a későbbi karrieremben.

Hogyan alakult a karriered? Mit csinálsz ma?

A karrierem mindig is tudatosan a vállalkozás felé irányult. Arról álmodtam, hogy vállalkozó legyek, és az egyetemen szerzett tudás és készségek lehetővé tették számomra, hogy ezeket az álmokat megvalósítsam.

Ma egy mesterséges intelligencia területén tevékenykedő saját céget vezetek. Az egyetemen szerzett tudás és kapcsolatok kulcsfontosságúak voltak a vállalkozás kezdeti szakaszában. Elkötelezettségünk és innovációink eredményeként olyan neves partnerektől kaptunk támogatást, mint a Porsche és az Axel Springer.

A saját cég vezetése mellett tanácsadóként is dolgozom. A technológiailag mélyen gyökerező startupok tanácsadására specializálódtam, különösen az AI és a web3 területén. A szerepem magában foglalja a tudás átadását, a stratégiai támogatást, valamint hidak építését a technológia és az üzlet között. Minden, amit ma csinálok, közvetlenül kapcsolódik az Imperial College Londonban szerzett tanulmányaimhoz és tapasztalataimhoz.

Van valami tanácsod azok számára, akik szintén külföldön szeretnének tanulni?

A külföldi tanulás lenyűgöző élmény, amely nemcsak a szakmai karriert, hanem a személyes fejlődést is alakítja. Íme három tanács a saját tapasztalataim alapján:

Először is, kezd el az alkalmazási folyamatot a lehető legkorábban. A korai kezdés lehetővé teszi, hogy objektíven felmérd a felkészültséged szintjét, különösen az angol nyelv, az önéletrajz vagy a personal statement szempontjából. Az alapos felkészülés a siker kulcsa.

Ne ess kísértésbe, hogy kevésbé ismert egyetemet válassz csak azért, mert vonzóbb szakot kínál. Az egyetem hírneve gyakran összefügg az oktatás minőségével és a diploma presztízsével. Minél rangosabb az egyetem, annál nagyobb az esély a vonzó munka megszerzésére a jövőben.

Harmadszor, az aggodalmak és félelmek természetes velejárói a külföldi tanulmányok melletti döntésnek. Mindannyian szembesülünk saját félelmeinkkel, de fontos, hogy azonosítsuk őket, és megtaláljuk a módját, hogy megbirkózzunk velük. Az én esetemben a legnagyobb félelem az volt, hogy esetleg nem tudok megfelelni az Imperial College követelményeinek, különösen, hogy az AGH-n a legjobb hallgatók közé tartoztam. A saját félelmeink megértése és leküzdése a siker kulcsa.