Itthon > Hírek > Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Arkadiusz Liszka
27 jún, 2024
Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Arkadiusz Liszka

Arkadiusz Liszka, a Maspex Foundation scholarship recipient who studied at the French university Grenoble Ecole de Management during the 2021/22 academic year, answers questions related to the application, course of studies, and what he is doing today.

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön tanulsz?

A külföldi tanulmányok mellett közvetlenül a Maspex Alapítvány műhelyeinek elvégzése után döntöttem. Az ülés nagyon inspiráló volt; úgy gondoltam, hogy ez egy lehetőség, amit nem lehet kihasználatlanul hagyni. Az első ok az oktatás minősége. Biztos akartam lenni abban, hogy a legmagasabb szintű tudást szerzem meg, ezért a külföldi egyetem választása vonzónak tűnt számomra. Sok dicsérő véleményt hallottam a külföldi egyetemek tanulmányi programjairól és az oktatók minőségéről, ami inspirált engem a döntés meghozatalára.

Egy másik fontos ok a nemzetközi tapasztalat volt. Mindig is érdeklődtem a kulturális és nyelvi sokszínűség iránt, ezért a külföldi tanulmányok lehetőséget adtak új kultúrák felfedezésére és kapcsolatokat építeni a világ minden tájáról érkező emberekkel. Tudtam, hogy ez a tapasztalat segíteni fog a kultúrák közötti párbeszéd készségeim fejlesztésében, és új perspektívákat nyit meg számomra mind a személyes, mind a szakmai életemben. Meg akartam ismerni más perspektívákat, véleményeket és munkamódszereket, hogy ez a jövőben előnyt jelentsem.

Egy másik tényező, amely befolyásolta döntésemet, a nemzetközi diploma megszerzésének perspektívája volt. Úgy gondolom, hogy egy neves külföldi egyetemen szerzett diploma sok ajtót nyit meg a munkaerőpiacon. Ez különösen fontos a mai versenyképes szakmai környezetben, ahol a munkaadók gyakran értékelik a nemzetközi tapasztalatot és oktatást.

Ezen kívül a külföldi tanulmányok lehetőséget adtak önfejlesztésre és új életkészségek megszerzésére. Meg kellett tanulnom önállónak lenni, problémákat kezelni és alkalmazkodni az új környezethez. Ez a tapasztalat biztosan önállóbbá és magabiztosabbá tett. A tanulmányaim befejezése óta három különböző városban éltem, két országban, ami nemcsak lehetővé tette számomra, hogy jobban felfedezzem magam, hanem azt is, hogy jobban értékeljem Lengyelországot és azt, amit kínál. Tudom, hogy a jövőben vissza akarok térni, megfelelő tudással és készségekkel felszerelkezve.

Érdemes megemlíteni, hogy a külföldi tanulmányok melletti döntésem személyes ambícióimhoz és szakmai céljaimhoz is kapcsolódott. Lehetőséget akartam kapni arra, hogy a legjobb szakemberektől tanuljak az én területemen, és olyan tudást szerezzek, amely lehetővé teszi számomra a jövőbeni karrieremben való sikert.

Összefoglalva, a külföldi tanulmányok választása az oktatás minőségének elérésére, a nemzetközi tapasztalat megszerzésére, a nemzetközi diploma megszerzésére és a személyes fejlődésre irányuló döntés volt számomra. Ez a tapasztalat lehetővé tette számomra, hogy mind diákként, mind emberként fejlődjek, új lehetőségeket és perspektívákat nyitva meg számomra.

Milyen nagy kihívásokkal találkoztál, amikor külföldön tanultál?

Amikor külföldre mentem tanulni, valóban sok kihívással találkoztam, amelyek nehezek, de egyben izgalmasak is voltak. Az elején alkalmazkodnom kellett az új környezethez és szokásokhoz, ami nem mindig volt könnyű. A kulturális különbségek néha meglephetnek, de megtanultam tisztelni a különbségeket és megérteni más embereket.

Egy másik nagy probléma a nyelvi akadály volt. Folyékonyan beszélek angolul, de nem vagyok anyanyelvi beszélő, így keményen kellett dolgoznom az akcentusomon és a szókincsemen. Nincs jobb nyelvi iskola, mint a nyelv használatának szükségessége a legváratlanabb helyzetekben.

A családtól és barátoktól való távolság is nehéz ügy. El kell fogadnunk azt a tényt, hogy mindenki körülöttünk változni fog, velünk együtt, és egy idő után az ismerősök köre jelentősen megváltozhat. Próbálok minél gyakrabban repülni Lengyelországba, mert soha nem szabad elfelejteni a legközelebbi embereket, és a lehető legtöbb időt akarom velük tölteni.

Egy másik kihívás a költségek voltak. A külföldi tanulmányok valóban drágák lehetnek, ezért jól kell tervezni a költségvetést és okosan költeni a pénzt. Az alapítvány gyakorlatilag nullára csökkentette ezt a problémát, amiért rendkívül hálás vagyok.

Az oktatási rendszer is más volt, mint Lengyelországban. Más tanítási módszerek és értékelési rendszer, amihez alkalmazkodni kellett. Ezek inkább pozitív különbségek voltak, azaz több cselekvés, csoportmunka, lényegesen kevesebb könyvvel vagy elvont matematikai feladatokkal való munka.

Aztán ott voltak még a lakhatási kérdések. Az elején lakást kellett találni, elintézni az összes szükséges dokumentumot, megszervezni az egészségügyi ellátást. Ez is kihívás volt, de végül sikerült – ez az önállóság folyamatának fontos része, amely rendkívül lényeges.

És végül az akadémiai nyomás. A külföldi tanulmányok további szintű nyomást jelentenek. Az oktatók sokat várnak el, és a verseny is nagy. Mindenki a szakirányon az egyetem felvételi irodája által kiválasztott, ami emeli az egész osztály szintjét; mindenki a legjobb akar lenni – a szó pozitív értelmében. Meg kell tudni birkózni a stresszel és koncentrálni a tanulásra. Azonban a külföldi tanulmányok során lehetőség van olyan szakirány kiválasztására, amely teljes mértékben megfelel az elvárásainknak, és az én esetemben a marketing telitalálatnak bizonyult, ezért mosollyal az arcomon vállaltam egyre újabb kihívásokat.

Melyek voltak a külföldi tanulmányok legnagyobb előnyei?

Először is, az új kultúrák és emberek megismerése abszolút felbecsülhetetlen. A külföldi tanulmányok lehetőséget adtak arra, hogy teljesen más kulturális környezetbe merüljek. Megismertem embereket a világ különböző pontjairól, ami kiszélesítette a látókörömet és megnyitotta a szememet a kulturális sokszínűség és különbségek iránt.

Másodszor, a külföldi tanulmányok lehetőséget adtak nyelvi készségeim fejlesztésére. Nemcsak az angol nyelvről van szó, hanem Franciaországban tanulva egy kicsit franciát is tanultam, és jelenleg olaszul tanulok. Ez az ideális időpont egy harmadik nyelv elsajátítására, amely lassan európai standarddá válik.



Egy másik előny a neves külföldi egyetem diplomája. Az egyetem választásával hozzáférést kaptam magas színvonalú oktatókhoz és akadémiai erőforrásokhoz, amelyek nemcsak magas minőségűek, hanem világklasszisak is voltak. Ez segített nekem intellektuálisan fejlődni és tudást szerezni abban a területen, amely lenyűgözött. A legtöbb oktató hatalmas gyakorlati tapasztalattal és gazdag önéletrajzzal rendelkezik. Itt a diákokat nem úgy kezelik, mint akik valamit nem tudnak, inkább úgy, mint akik új kérdéseket fedeznek fel, és új, lényeges nézőpontot adnak hozzá.

A külföldön való tartózkodás lehetőséget adott nekem arra, hogy utazzak és új helyeket fedezzek fel. Franciaország, ahol tanultam, kiváló kiindulópont volt az egész kontinens bejárására. Franciaország, Spanyolország, Olaszország és Hollandia – csak néhány ország, amelyeket nagyobb vagy kisebb mértékben sikerült felfedeznem.
A külföldi tanulmányok megtanítottak önállóságra és önálló életre. Meg kellett birkóznom a mindennapi dolgokkal, mint a bevásárlás, főzés vagy pénzügyek kezelése, ami szilárd alapot teremtett a felnőtt élethez. A családtól és barátoktól való távolság arra késztetett, hogy fejlesszem önismeretemet és döntéshozatali képességeimet.

A munkáltatók gyakran értékelik azokat, akik bátorsággal és elszántsággal rendelkeztek, hogy egy másik országba utazzanak tanulni. Ez rugalmasságot, alkalmazkodóképességet és különböző helyzetek kezelésének képességét mutatja. Az én esetemben ez lehetővé tette számomra, hogy gyakornokként dolgozzak egy neves francia cégnél, és jelenleg az egyik legnagyobb marketingügynökségnél dolgozom, amely a világ legnagyobb márkáinak dolgozik, valójában jelentős marketing tapasztalat nélkül.

Összefoglalva, a külföldi tanulmányok nemcsak lehetőséget kínálnak az oktatás megszerzésére, hanem a személyes és kulturális fejlődésre is. Ez a tapasztalat új lehetőségeket nyit meg, türelemre és önállóságra tanít, és mindenekelőtt lehetőséget ad arra, hogy felejthetetlen emlékeket és barátságokat szerezzünk az egész világon. Számomra ez rendkívüli volt, és határozottan ajánlom mindenkinek, aki fontolgatja a külföldi tanulmányokat, hogy próbálja ki ezt a tapasztalatot.

Hogyan zajlott a külföldi egyetemre való jelentkezés és felvétel folyamata?

lépés: Az egyetem és a program kiválasztása

Az első és legfontosabb lépés a megfelelő egyetem és tanulmányi program kiválasztása. Ez a döntés befolyásolja a jövődet, ezért érdemes időt szánni arra, hogy alaposan megértsd, mit kínál az adott egyetem, és hogy megfelel-e a céljaidnak és érdeklődési körödnek. Javaslom, hogy a keresést minél korábban kezd el, néha akár két évvel a tervezett tanulmányok megkezdése előtt, az egyetemek világranglistájával vagy európai rangsorával való ismerkedéssel, valamint a megfelelő ország kiválasztásával.

lépés: A dokumentumok előkészítése

A választás után el kell kezdened az alkalmazási dokumentumok előkészítését. Az egyetemtől és a programtól függően ezek lehetnek például korábbi tanulmányok diplomái, nyelvvizsga eredmények (például TOEFL, IELTS), önéletrajz, ajánlólevelek és motivációs levél, néha GMAT is. Érdemes odafigyelni arra, hogy pontosan megfelelj az egyetem követelményeinek a dokumentumok terén. Hosszú időt töltöttem az egyetemek weboldalainak böngészésével, hogy megbizonyosodjak arról, hogy minden követelménynek megfelelek. Az egyetemek gyakran kínálnak online workshopokat is, ahol részletesen elmagyarázzák az egész folyamatot. Fontosak mindenféle ajánlások is, akár munkából, akár az egyetemről. Ezért minden külföldi tanulmányokra készülő diáknak ajánlom, hogy ragadjon meg minden lehetőséget, például hallgatói egyesületek, konferenciák, érdeklődési körök és szakmai tapasztalatok megszerzése révén. Ez lehetővé teszi több dokumentum megszerzését és növeli az esélyeket a kiválasztott irányba való bejutásra.

lépés: Jelentkezés benyújtása

A jelentkezés benyújtására készülve alaposan ellenőrizd, hogyan fogadja el az egyetem az alkalmazási dokumentumokat. A Grenoble Ecole de Management esetében az alkalmazásokat általában online, speciális alkalmazási platformokon keresztül nyújtják be. Kapcsolatban voltam az egyetem egyik munkatársával is, aki felvette velem a kapcsolatot, amikor dokumentumokat adtam hozzá a rendszerhez, hogy segítséget kínáljon.

lépés: Felvételi interjú és motivációs levél

Néhány program megkövetelheti a jelentkezőktől, hogy felvételi interjút tartsanak. Ez egy lehetőség arra, hogy bemutasd a motivációidat és képességeidet. Ezen kívül „Personal Statement”-et is kell írni, amely röviden egy esszé az eddigi oktatási és szakmai karrieredről, valamint tapasztalataidról. Minden egyetemnek más követelményei vannak; ez azonban nagyon fontos lépés.

lépés: Várakozás a döntésre

A jelentkezés benyújtása után már csak az egyetem döntésére kell várnunk. Ez egy rendkívül stresszes időszak volt, de végül nagyon kellemesen zárult. A várakozási idő eltérő lehet az egyetemektől függően, de általában néhány héttől néhány hónapig terjed.

Milyen különbségek voltak a külföldi oktatási rendszer és a lengyel rendszer között?

A mesterképzés Franciaországban sok szempontból különbözik a lengyelországi tanulmányoktól. Két évig tart, de csak az első évet töltjük az egyetemen. A második évben gyakornoki helyet kell betölteni, és mesterképzési dolgozatot írni, gyakran egy mentornál, aki a világ másik részén is lehet, így az együttműködés főként online zajlik. Ezen kívül Franciaországban már az alapképzés szakaszában specializációt kell választani. Lengyelországban ez a döntés gyakran a mesterképzés időszakára esik, ami több időt ad a hallgatóknak a karrierútjuk átgondolására.

Az értékelési módszer is különbözik. Franciaországban az értékelési skála 0 és 20 között mozog, és az átmenő jegy 10 pont, azaz 50%. Lengyelországban az átmenési küszöb általában 30%. Az értékelési folyamat nem csak a záróvizsgára korlátozódik, és különböző kritériumokat foglal magában, mint például saját munka, csoportmunka, műhelyek és tesztek. Sok időt fordítanak prezentációkra és csoportmunkára, ami tükrözi a sok vállalat munkamódszerét.

A diákokat Franciaországban önálló munkára ösztönzik. Kevesebb az elméleti óra, és több a gyakorlati tanulás valós példákon keresztül különböző iparágakból, a technológiától a divatig. A kurzus befejezése után a hallgatók részletes visszajelzést kapnak az oktatótól az eredményeikről, erősségeikről és fejlesztendő területeikről. A hallgatók is értékelik az oktatókat, ami segíti az oktatás minőségének javítását.

Egy másik különbség a tantárgyak választásának lehetősége, bár ez az egyetemektől függ. A francia tanulmányok során sok kurzus középpontjában a puha készségek fejlesztése áll, mint például a prezentációk, tárgyalások vagy önéletrajz írása, amelyek felbecsülhetetlen értékűek a későbbi szakmai életben.

Hogyan alakult a karriered? Mit csinálsz ma?

A tanulmányok lehetővé tették számomra, hogy jobban megértsem önmagam, és tisztázzam, mit szeretnék csinálni a következő években. Kezdetben csak általános elképzelésem volt a jövőbeli karrieremről, álmodoztam a marketing területén végzett munkáról, de nem voltam biztos abban, hogy pontosan melyik területen. Tudatában voltam a munkaerőpiac elvárásainak és a velem szemben támasztott követelményeknek. Az egyetemen használtam a Karrier Központ segítségét, amely segített az önéletrajz elkészítésében és a karrier tervezésében, hogy megtaláljam az álomgyakorlatot. Az erős verseny miatt számos jelentkezést küldtem el, és sok állásinterjún mentem keresztül, mielőtt megtaláltam azt a helyet, ahol a következő fél évet töltöttem. Az állásinterjúk nagyon konkrétak voltak, életszerű példákat vártak el. Nagyon hasznosnak bizonyult a szakon szerzett tapasztalat, ahol lehetőségünk volt projekteken dolgozni különböző iparágak külső vállalataival. Számomra értékes tapasztalat volt egy új üzleti modell létrehozása egy cég számára és egy weboldal átalakítása egy népszerű, az Alpokban lévő házak bérlését kínáló portál számára. A Párizsban eltöltött gyakornoki idő is értékes és lenyűgöző élmény volt, amelyre sokáig emlékezni fogok. A Grenoble-ból Párizsba való költözés, hogy egy nagy kozmetikai cég marketing osztályán dolgozzak, fontos lépés volt a karrieremben. Azonban ez egy neves külföldi egyetemen való tanulás igazolását igényelte. Később úgy döntöttem, hogy újabb változást hozok – Amszterdamba költöztem, ahol jelenleg egy médiacégnek dolgozom. Ügyfelünk a Nike, ami lehetőséget ad arra, hogy marketing kampányokat tervezzek és valósítsak meg sportruházat, életstílus területén, és néha társadalmi felelősségvállalás vagy kisebbségi támogatási projektek területén az európai piacon. Azonban idővel kezdem fontolóra venni a következő lépést a karrieremben, talán egy másik országban.

Van valami tanácsod azoknak, akik szintén szeretnének külföldön tanulni?

Határozottan érdemes fontolóra venni a különböző hallgatói szervezetekben való részvételt vagy akár részmunkaidős munkát. Ez gazdagítja a jelentkezésedet és kiemeli azt a sok más közül. Fontos, hogy szorgalmasan tanulj az egyetemen – a jó jegyek jelentős hatással vannak a felvételi folyamatra. Érdemes korán tájékozódni, hogy mi érdekel igazán, és mit szeretnél külföldön tanulni, és ez nem feltétlenül kell, hogy összefüggésben legyen a korábbi tanulmányaid irányával. Példaként hozhatom magam – az AGH-n mérnöki tanulmányokat végeztem, Franciaországban pedig marketinget tanultam. Ajánlom a YouTube-on található videók böngészését, ahol különböző emberek osztják meg tapasztalataikat a külföldi tanulmányokról. Szinte minden ismert egyetemről vagy városról találhatók anyagok. A rangsorok rendszeres nyomon követése és az egyetemek véleményeinek keresése is hasznos lehet. Fontos a megfelelő ország kiválasztása a tanuláshoz, ami megkönnyítheti a munka megtalálását a tanulmányok befejezése után és elkerülheti a költözés szükségességét. Egyes országokban könnyebb munkát találni csak angol nyelvtudással, bár minden az egyéni helyzettől függ. Az én esetemben sikerült Franciaországban maradnom, annak ellenére, hogy nem beszéltem folyékonyan franciául.

A külföldre való kiutazás után érdemes nyitottnak lenni az új tapasztalatokra és bátornak lenni. Új emberek és kultúrák megismerése lenyűgöző lehet. Készen kell állni az alkalmazkodásra és nyitottnak kell lenni a különbségekre. A külföldi tanulmányok kihívást jelenthetnek, ezért ne félj segítséget kérni, amikor szükséged van rá. Az egyetemek általában segítségrendszerekkel rendelkeznek a nemzetközi diákok számára, amelyeket érdemes igénybe venni. A neves külföldi egyetemeken a diákokat inkább jövőbeli munkatársakként és csapattagokként kezelik, mint diákokként, legalábbis az én tapasztalataim szerint. Fontos a kapcsolatok építése is. Erős kapcsolatok kialakítása más diákokkal és oktatókkal kulcsfontosságú. Gyakorlatilag minden nagyobb vállalatban, ahol jelentkeztem, találtam valakit, aki ugyanazon az egyetemen tanult, mint én, ami megkönnyíthette az első kapcsolatfelvételt vagy felhívta a figyelmet az önéletrajzomra. Minden diák hasonló helyzetben van – mindenki új ismerősöket keres, új dolgokat tanul, és igyekszik túlélni az egyetemen. Légy kíváncsi a világra is. Az egyetem az a hely, ahol mélyebben megismerhetjük azokat a területeket, amelyekben dolgozni szeretnénk, ami rendkívül fontos a karrier tervezése szempontjából. Ugyanakkor használjuk ki az utazási lehetőségeket, próbáljunk ki új ételeket, tanuljunk helyi nyelvet. Mindez segíthet abban, hogy a külföldi tapasztalatunk még felejthetetlenebb legyen, és szélesítse a látókörünket. Sok sikert kívánok!