Itthon > Hírek > Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Matej Murcko
27 jún, 2024
Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Matej Murcko

Matej Murcko, Valéria Murcková (Szlovákia) fia válaszol a kérdésekre. Matej a City University of London – Cass Business School végzettje, ahol vállalati pénzügyek szakirányon tanult.

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön tanulsz?

A hágai alapképzésem alatt érett meg bennem a döntés, hogy az oktatást külföldön folytassam. Az előrehaladott tanterv lehetővé tette számomra, hogy különböző területeken fejlesszem tudásomat és gondolkodásomat, és az egyetemen elérhető eszközök segítségével ezeket gyakorlatban alkalmazzam. A nemzetközi tapasztalatok, a kulturális sokszínűség és az alternatív gondolkodásmódok megismerése áttörést jelentettek számomra – ezek növelték az önbizalmamat, amely szükséges bármilyen kihívás vagy projekt vállalásához.

Milyen nagy kihívásokkal találkoztál?

A kezdeti tervek, különösen a szállás kérdései, késve valósultak meg. Londonban az életterek aranyat érnek, ezért messze kellett laknom az egyetemtől, ami kényelmetlen volt. Azonban az egyetemi tanulmányok folyamata problémamentesen zajlott. Az egyetem kiváló támogatást nyújtott az újonnan érkező diákoknak, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy szánjon két hetet a város és a campus megismerésére. Végül hozzátenném, hogy érdemes anyagilag felkészülni. Az alapképzés vagy mesterképzés a nyugati országokban, mint például az Egyesült Királyság, magas megélhetési költségekkel jár, ezért érdemes anyagi tartalékot képezni váratlan helyzetekre. Emiatt különösen értékes a Maspex Alapítvány által nyújtott támogatás lehetősége.

Melyek voltak a külföldi tanulmányok legnagyobb előnyei?

Számomra a legfontosabbak: elmerülni egy idegen kultúrában, szélesíteni a perspektívákat és fejleszteni a nyelvi készségeket. Mindez hozzájárult az önállóságom növekedéséhez, önállóságot és új helyzetek kezelésének képességét igényelte. Ezenkívül felbecsülhetetlen volt az akadémiai sokszínűség, a hallgatói hálózatok és a multikulturális Londonban való lét tapasztalata.

Hogyan zajlott a külföldi egyetemre való jelentkezés és felvétel folyamata?

A folyamat az online jelentkezéssel kezdődött, ahol kiválasztottam a tanulmányi programot és megadtam az alapvető információkat. Általában szükség van motivációs levél és önéletrajz csatolására. Határozottan érdemes segítséget kérni ebben – egy jól elkészített motivációs levél és önéletrajz döntő lehet a felvételi döntésnél. Követelmény a nyelvtudás is, amelyet én az IELTS vizsgával igazoltam (a teszt a legtöbb európai nagyvárosban elérhető). Az egyetem meghatározza az elérendő szintet, általában B2, de gyakran C1. Az én tapasztalatom az online beszélgetést is magában foglalta a program egyik képviselőjével, ami kellemes élmény volt, nem kell aggódni miatta.

Milyen különbségek voltak az oktatási rendszerben külföldön és Szlovákiában?

Ez a kérdés számomra kicsit nehezebb, mivel nem volt tapasztalatom a szlovákiai tanulmányokkal. Azonban tudomásom szerint néhány egyetemen az oktatási módszerek elavultnak tűnhetnek. Az értékelési rendszer jelentősen különbözik; Szlovákiában még mindig túlnyomórészt szubjektív szóbeli vizsgák vannak, ellentétben a Hollandiában vagy az Egyesült Királyságban alkalmazott objektív, szabványosított tesztekkel (kivéve a projektprezentációkat).

Hogyan alakult a karriered? Mit csinálsz ma?

A tanulmányaim után visszatértem Szlovákiába, és különböző pozíciókban kísérleteztem, a pénzügyi ellenőrzéstől a jelentéskészítésig, majd a pénzügyi elemzésig az ingatlanszektorban. Ezek felbecsülhetetlen évek voltak, amelyek során lehetőségem volt olyan kihívásokkal szembenézni, amelyek próbára tették tudásomat és képességeimet, valamint megmutatták, hogyan alkalmazhatók a teóriák a valóságban. Jelenleg társalapító és pénzügyi igazgató vagyok a startupomban, a VINEWAY-ben, amelyet azért hoztunk létre, hogy egyszerűsítsük a borok felfedezését, kóstolását és élvezetét a poharankénti kóstolás koncepciójával. Tanulmányaim kulcsfontosságúak voltak, különösen a kockázati tőkebefektetőkkel való finanszírozási tárgyalások során és meggyőzésükben a befektetésről.

Van valami tanácsod azoknak, akik szintén szeretnének külföldön tanulni?

Mindenkinek, aki habozik a döntés meghozatala előtt, azt tanácsolom, hogy merjen lépni és bízzon saját képességeiben. Érdemes beszélgetni az érdeklődő program végzettjeivel, akiket megtalálhatsz a LinkedIn-en vagy az egyetemek alumni oldalain keresztül – számomra ez felbecsülhetetlen tudás volt. Az egyes programok, oktatók és a tanulmányok utáni lehetőségek részleteinek megismerése nagyon hasznos volt. London esetében különösen ajánlom a szállás kérdéseinek korai tervezését – ez problémákat okozhat.