Itthon > Hírek > Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Karol Liszka
27 jún, 2024
Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Karol Liszka

Karol Liszka válaszol a kérdésekre, aki 2023-ban kezdte meg tanulmányait a spanyol IESE Business School, University of Navarra egyetemen, Master in Management szakirányon.

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön tanulsz?

Három fő ok miatt döntöttem úgy, hogy külföldön tanulok. Először is, lenyűgöz a multikulturalitás, ami a külföldi egyetemeken való élet elengedhetetlen része. Ez nemcsak növeli a világra vonatkozó tudásunkat, hanem lehetőséget ad olyan perspektívák megismerésére, amelyek teljesen megváltoztathatják a világnézetünket. Másodszor, szerettem volna megtapasztalni egy másik ország kultúráját. Nemcsak az életstílust, hanem a mentalitást is, ami meghatározza, hogyan közelítünk meg problémákat a mindennapokban. Végül, a külföldi egyetemek gyakran magasabb színvonalú oktatást kínálnak, nemcsak az anyag, hanem a professzori kar szempontjából is.

Milyen nagy kihívásokkal találkoztál, amikor elkezdted a tanulmányaidat?

A külföldi tanulmányok megkezdésekor a legnagyobb kihívások a kulturális különbségek voltak, különösen Spanyolország és Lengyelország között. Az új környezethez való alkalmazkodás rugalmasságot és nyitottságot igényelt az új szokások iránt. A nappal és az éjszaka teljesen másképp van kezelve, ahogy a pontossághoz való hozzáállás is. Emellett a helyi bürokrácia saját szabályai szerint működik, és néhány szükséges formalitás kissé problémás lehet nyelvtudás nélkül, de az emberek túlnyomó többsége nagyon lelkes segíteni.

Melyek a legnagyobb előnyei a külföldi tanulmányoknak szerinted?

Véleményem szerint a külföldi tanulmányok legnagyobb előnyei közé tartozik az idegen kultúra közvetlen megtapasztalása. Külföldön lehetőségünk van egy olyan életstílust megtapasztalni, amely teljesen más elveken alapul. Ez nemcsak szélesíti a perspektíváinkat, hanem lehetőséget ad arra, hogy finomítsuk magunkat mint egyén. Azonban a legnagyobb előny az innovatív tanulási megközelítéshez való hozzáférés. Ez nemcsak diákként, hanem egyénként is fejleszt, megnyitva az elménket a sokszínűség és az újszerű oktatási módszerek előtt.

Hogyan zajlott a külföldi egyetemre való jelentkezés és felvétel folyamata?

Az IESE University of Navarra Business School folyamatos felvételi politikát követ, ami azt jelenti, hogy nincs konkrét dátum, amikor a felvételi folyamat lezárul. Ez addig tart, amíg be nem töltik a hallgatói létszámot. Az egyetem opcionális találkozót kínál, ahol többet lehet megtudni az egyetemről és a felvételi folyamatról, mielőtt elkezdenénk. Ezután online jelentkezést kell kitölteni, ahol megadjuk adatainkat, a korábbi tanulmányokkal és szakmai tapasztalatokkal kapcsolatos információkat, ajánlásokat, néhány esszére adott válaszokat a tapasztalatainkról és jellemünkről, valamint a szükséges dokumentumok csatolását, mint például a tanulmányi átirat, a nyelvvizsga bizonyítvány (IELTS, TOEFL) és a GMAT (vagy GRE) eredményei. Az egyetem lehetőséget kínál saját vizsgájának megírására is, amely anyagában hasonló a GMAT-hoz. Ezután néhány héten belül (általában 4-6 hét) vagy kevesebb idő alatt interjút készítenek a jelentkezővel, majd néhány héten belül megkapjuk a jelentkezési eredményeket.

Milyen hatással vannak a külföldi tanulmányok a szakmai fejlődésedre? Már észreveszel bizonyos pozitív jeleket?

Az IESE egyetem nagy hangsúlyt fektet a támogatásra, különös tekintettel a valós szakmai problémákra, valamint a munkalehetőségek és a személyes karrierterv keresésére. Ez segít fejleszteni az üzleti életben és a mindennapi életben szükséges készségeket. Nemcsak a megszerzett tudás értékét látom, hanem közvetlen kapcsolatban állok a CDC (Career Development Center) irodával, amely kizárólag azért létezik, hogy támogasson minket a felvételi folyamatokban és a karrierutunk megtalálásában. Ezen kívül az egyetem nagyon aktív platformokkal rendelkezik, amelyekhez hallgatóként hozzáférünk. Ezeken keresztül világszerte elérhetünk munkalehetőségeket olyan cégeknél, amelyek kifejezetten a mi szakunk végzőseire kíváncsiak.

Van valami tanácsod azoknak, akik szintén szeretnének külföldön tanulni?

Azoknak, akik külföldön szeretnének tanulni, a tanácsom mindenekelőtt a nagy kutatás. A kutatás segít szűkíteni a gyakran nyomasztóan sok lehetőséget, és segít megtalálni a számunkra legmegfelelőbb szakirányt. Miután összeállt egy akár improvizált egyetemi lista, határozottan ajánlom, hogy vegyék fel a kapcsolatot az egyetem volt hallgatóival. Ez nemcsak segíthet megerősíteni, hogy az egyetem és a szak jó választás-e, hanem közelebbről megismerhetjük az egyetem kultúráját is. Végül pedig – ne siess. Sok egyetem van, és mindegyik valami egyedit kínál, érdemes időt szánni egy kis kutatásra (bár nem túl sokat, mert vannak meghatározott határidők).