Itthon > Hírek > Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Anna Kurek
27 jún, 2024
Maspex Alapítvány ösztöndíjasai: Anna Kurek

Miért döntöttél úgy, hogy külföldön tanulsz?

Mindig is álmodtam a külföldi tanulmányokról. Érdekeltek a különböző országok oktatási rendszerei, sok cikket olvastam külföldi neves egyetemekről. Gyerekkorom óta nagyon érdekelt a tudomány, különösen a matematika, a fizika és az informatika. Lengyelországban a Krakkói Műszaki Egyetemen (Akademia Górniczo-Hutnicza) kezdtem mérnöki tanulmányokat, és ezekkel nagyjából elégedett voltam. Azonban amikor megtudtam a Maspex Alapítvány által nyújtott ösztöndíjakról és a külföldi egyetemekre történő jelentkezés támogatásáról, azonnal tudtam, hogy ez segít megvalósítani az álmomat, hogy a világ legjobb egyetemein tanuljak. A neves egyetemeken való tanulás egyik nagy előnye, hogy minden diák nagyon elkötelezett a tanulás iránt, az oktatási légkör nagyon ösztönző – a diákok sokat segítenek egymásnak, és az oktatók is sok segítséget nyújtanak. Ilyen körülmények között a tudás elsajátítása valóban sokkal könnyebbé és élvezetesebbé válik, és rövidebb idő alatt biztosan sokat lehet tanulni. Emellett sokkal könnyebb jól fizető állást találni ilyen tanulmányok után, mivel szinte minden cég ismeri ezeket az egyetemeket, és tudják, hogy az ezekről az egyetemekről érkező diákok nagyon okosak és szorgalmasak.

Milyen nagy kihívásokkal találkoztál, amikor elkezdted a tanulmányaidat?

A tanulmányok, amelyekre jelentkeztem és amelyeket elvégeztem, a Business Analytics az Imperial College Londonban. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb nehézségeket azok a specifikus modulok jelentették, amelyeket a tanulmányaim során választottam, például az előrehaladott gépi tanulás vagy az ökonometria. Ezeknek az óráknak a szintje nagyon magas volt, és nehéz volt rövid idő alatt megtanulni az összes szükséges anyagot. Úgy gondolom, hogy a jövőben, az ilyen problémák elkerülése érdekében, érdemes mindig egy kicsit előre készülni az órákra, és már valamilyen kontextust szerezni az előrehaladottabb témákhoz, amelyeket ezek a modulok tárgyalnak.

Melyek a legnagyobb előnyei a külföldi tanulmányoknak szerinted?

A külföldi tanulmányoknak rengeteg előnye van. Először is, egy nagyon elismert egyetemet végez az ember, amelyet a munkaadók ismernek, ami nagy előnyt jelent a jól fizető állás megtalálásában közvetlenül az egyetem után. Egy másik előny, hogy minden diák szenvedélyesen foglalkozik a témával, így az oktatási környezet nagyon ösztönző. Nagyon pozitív és érdekes szempont az is, hogy a diákok különböző országokból származnak, így valóban sokat lehet tanulni különböző kultúrákról az egész világon, nemzetközi barátságokat lehet kötni, és a tanulmányok után utazni vagy meglátogatni új barátaink szülőhazáit.

Hogyan zajlott a külföldi egyetemre való jelentkezés és felvétel folyamata?

A Nagy-Britanniába való jelentkezés folyamata nagyon korán kezdődik, így akár egy évvel az adott tanév kezdete előtt lehet jelentkezni. Szükség van egy haladó szintű angol nyelvtudást igazoló bizonyítványra (IELTS, TOEFL stb.). Egy másik fontos dokumentum a „Personal Statement”, amelyben megindokoljuk, miért vagyunk a legjobb jelölt a tanulmányokra, és hogyan segítenek ezek a tanulmányok a további karrierünkben. Ezen kívül két referenciát kérnek – korábbi oktatóktól vagy munkaadóktól. Szükség van továbbá az alapképzés/mérnöki tanulmányok átiratára és minimális értékelésére – általában 4,5/5 (néhány szakirány ennél alacsonyabb értékelést is elfogad). Sok szakirány esetében a jelentkezőt telefonos interjúra is meghívják, ahol különböző technikai és nem technikai kérdéseket tesznek fel neki. Az egész folyamat több hónapig tart.

Milyen különbségek voltak az oktatási rendszerben külföldön és Lengyelországban?

A leginkább észrevehető különbség a diákok elkötelezettsége volt. A legtöbben saját forrásaikból fizetik a tandíjat, így valóban komolyan veszik a tanulást, és minél többet akarnak kihozni a tanulmányokból. A tanulás során sok segítséget kapnak a doktoranduszoktól és a professzoroktól. Az egyetemtől függően az év 3-4 néhány hónapos időszakra van osztva (ellentétben a lengyel egyetemeken szokásos két szemeszterrel). A diákok nagyon elkötelezettek a tanórán kívüli tevékenységek iránt is, szinte mindenki tagja valamilyen egyetemi klubnak – legyen az tudományos, sport, kulturális vagy egyszerűen hobbi.

Hogyan alakult a karriered? Mit csinálsz ma?

A tanulmányaim után azonnal találtam munkát Londonban egy pénzügyi cégnél, ahol körülbelül 4 évig dolgoztam. Jelenleg több mint egy éve szoftvermérnökként dolgozom egy nagy pénzügyi intézménynél Londonban. Az Imperial College of London elvégzése biztosan kulcsfontosságú volt mindkét pozíció megszerzéséhez. Sok mindent, amit az egyetemen tanultam, nap mint nap használok a munkám során – többek között az adatkezelést és a pénzügyi ismereteket. Az Egyesült Királyságban a munkaadók szívesen alkalmazzák az Imperial végzőseit, mert tudják, hogy ezek a diákok nagyon elkötelezettek.

Van valami tanácsod azoknak, akik szintén szeretnének külföldön tanulni?

Jelentkezz! Olyan elkötelezett emberekkel tanulni, akik segítenek egymásnak, csodálatos élmény. Ezenkívül a világ számos kultúrájával való találkozás valóban leírhatatlan. Ez kinyitja az ember szemét a világra. Az álmaink egyetemére való bejutás kulcsfontosságú eleme minden bizonnyal a jó alapképzési átlag, valamint egy jól megírt Personal Statement, amelyben a Maspex Alapítvánnyal együttműködők sokat segítenek. Nagyon fontos szempont az is, hogy mutassuk be magunkat olyan személynek, aki elkötelezett valamilyen hobbi iránt – legyen az sport vagy tudományos érdeklődés. Bármilyen további projekt vagy önkéntes munka is nagyon pozitív hatással van a külföldi egyetemekre való jelentkezésre.